Add Link
Image default
Zorg

Een broedmachine kopen: wat te doen als de eieren uitkomen?

Wilt u een broedstoof, oftewel broedmachine, kopen bij Dierencompleet, dan doet u dat wellicht omdat u het verloop van het proces interessant vindt of graag zelf onder controle wilt houden. Besluit u een broedmachine te kopen, dan verhoogt u daarmee namelijk de kans op een goede ontwikkeling van de bevruchte eieren. Voor veel kippenhouders en voor de meeste hobbyisten geldt de laatste fase van het broedproces echter als mooiste fase: de uitkomst van de eieren. Wat is er nodig om deze fase succesvol te laten verlopen?

Hoe zorgt u ervoor dat het broedproces soepel verloopt?

Gaat u een broedmachine kopen en gebruiken, dan bereidt u zich telkens voor op een broedperiode van 21 dagen. Althans, wanneer het kippeneieren betreft. In de laatste dagen van de broedperiode speelt u een faciliterende rol. Dit doet u door de temperatuur en de luchtvochtigheid van de machine aan te passen. Zo wordt het openbreken en het verlaten van eieren makkelijker voor de kuikens. Het is beter om zwakke kuikens niet te helpen uit het ei te komen. In een latere levensfase zullen ze alsnog met hun zwakte geconfronteerd worden. Dit is alleen maar zielig voor het dier.

Wat u moet doen na de uitkomst van de eieren

Tussen het eerste aanpikken van het ei door het kuiken en het volledig uit de schaal kruipen, zal maximaal een etmaal verstrijken. Een proces dat voor u als dierenfokker, -bezitter of –liefhebber heerlijk is om te aanschouwen. De eerste 24 tot 48 uur na de uitkomst uit het ei kunt u de kuikens de tijd geven om rustig op kracht te komen. Ze hebben in deze periode nog geen water of voedsel nodig.

Is een speciale uitkomstkast nodig?

Gaat u een broedmachine kopen, dan twijfelt u wellicht of het ook verstandig is om een uitkomstkast aan te schaffen. Een uitkomstkast is een kast waar u de eieren vlak voor uitkomst naartoe verplaatst. Alhoewel het een zinvolle methode is, is het echter niet noodzakelijk. Staat u op het punt een broedmachine te kopen, dan kunt u erop gerust zijn dat u met alleen dit apparaat ook dezelfde resultaten behaalt. Wel is het van belang dat alle eieren in de broedmachine zich dan in dezelfde fase bevinden.

https://dierencompleet.nl