Add Link
Image default
Bedrijven

De begrippen oppervlakteruwheid en ruwheidswaarde

Men zal van oppervlakteruwheid spreken bij voorwerpen uit staal, RVS of kunststof. Een perfect oppervlak hoort in definitie egaal te zijn. Maar de originele structuur van het voorwerp kan oneffen zijn. Ook door verschillende bewerkingen, zoals bijvoorbeeld lassen en boren, kan het oppervlak oneffenheden vertonen. Door deze oneffenheden kan het oppervlak ruwer aanvoelen. Deze ruwheid zal uitgedrukt worden in een ruwheidswaarde. De ruwheidswaarde is de waarde die toegekend zal worden aan het oppervlak van het product. Hoe egaler het voorwerp, hoe minder deze waarde zal zijn.

Meten van de ruwheid

Oppervlakteruwheid wordt uitgedrukt in micrometer of micron (μm). Voor het bepalen van de maximale ruwheid van een product spreekt men over de RA-waarde. Deze waarde is de gemiddelde afwijkingswaarde van een voorwerp ten opzichte van de norm. Hoe lager deze waarde, hoe minder de afwijking van de norm zal zijn en hoe vlakker het voorwerp is. Bij sommige branches wordt de maximale ruwheidswaarde vastgelegd. Voor materialen uit de voedingssector bijvoorbeeld, zoals opslagtanks, ligt de maximale RA-waarde vast op 0,8μm. Deze waarden zijn van belang voor bedrijven die materialen zullen slijpen op ruwheidswaarde. Gespecialiseerde bedrijven zullen eerst metingen uitvoeren om de RA-waarde te bepalen. Nadien kiezen ze de geschikte methode om de oppervlakteruwheid te verbeteren tot de best mogelijke RA-waarde bereikt is.

Methoden om oppervlakteruwheid te behandelen

Er zijn verschillende methoden om de oppervlakteruwheid van een voorwerp te behandelen. Voor elk soort materiaal bestaan technieken om de oppervlakteruwheid van een voorwerp te verbeteren. Hoe lager de RA-waarde moet zijn, hoe duurder de prijs van uitvoering is.

Slijpen en polijsten

Door producten te slijpen of te polijsten kan een lage ruwheidswaarde bereikt worden. Dit kan zowel handmatig als machinaal toegepast worden. Tegenwoordig is het perfect mogelijk om grote voorwerpen machinaal te slijpen. Ook dikkere voorwerpen kunnen vaak probleemloos machinaal geslepen worden. De machines staan zodanig ingesteld dat ze de juiste afwerkingsgraad kunnen bereiken. Machinaal slijpen kan in grote hoeveelheden gebeuren waardoor dit de kostprijs dan weer zal drukken. Voorwerpen met een moeilijk oppervlak zullen handmatig geslepen worden. Ook bij handmatig slijpen is het perfect mogelijk om de optimale RA-waarde te bereiken.

Borstelen

Door een oppervlak te borstelen krijgt het voorwerp een matter uitzicht en vallen de kraslijnen die ontstaan door het slijpen veel minder op. Lasnaden kunnen moeiteloos weggewerkt worden tot de gewenste RA-waarde bereikt is.

De technieken worden in overleg besproken zodat het vooropgestelde resultaat bereikt wordt.

https://vangeenen.nl/oppervlakteruwheid/