Add Link
Image default
Zorg

Collectieve zorgverzekering

Elk jaar stijgt de premie van uw zorgverzekering. Dit is ook wel logisch, want de zorgkosten worden ook duurder en dit is de enige manier om dit allemaal te dekken. Sommige mensen krijgen zorgtoeslag, maar dat is helaas niet voor iedereen het geval. Om die reden kan het verstandig zijn om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering is in Nederland weliswaar verplicht, maar u heeft veel keuzevrijheid. U kunt uw eigen risico bijvoorbeeld ophogen, zodat u minder maandelijkse premie hoeft te betalen. Daarnaast kunt u ook besparen op de aanvullende verzekeringen. Alleen de basisverzekering is immers verplicht. Ook kunt u voor een collectieve zorgverzekering gaan. In sommige gevallen is dit voordelig. In deze tekst gaan wij dieper in op het fenomeen collectieve zorgverzekering.

 

De verschillende voordelen van een collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering kunt u genieten van verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel van de collectieve zorgverzekering is dat u korting kunt krijgen op uw premie. In de eerste plaats kan deze korting gelden voor de basispremie. Het punt is wel dat een zorgverzekeraar dan maximaal 5% korting mag geven aan de groep. Dit is wettelijk vastgelegd. De regels kunnen wel om de zoveel tijd veranderen, dus het is verstandig om dit in de gaten te houden. De zorgverzekering kan ook worden afgesloten voor aanvullende verzekeringen en daarvoor zijn er gelukkig geen limieten.

Soms zijn er ook nog verschillende andere voordelen verbonden aan gezamenlijke zorgverzekering. U heeft soms toegang tot bepaalde zorgprogramma’s. In sommige gevallen kunt u ook profiteren van een lager eigen risico. Daarnaast zijn er nog meer voordelen waar u aan kunt denken. Al deze voordelen zijn afhankelijk van de verzekeraar waarbij u bent aangesloten. Lees u dus vooraf dus altijd goed in.

 

Het risico op oververzekeren

Helaas kent een gezamenlijke zorgverzekering ook enkele nadelen. Het is een misvatting dat het altijd voordelig is. Er komen namelijk ook bepaalde verplichtingen bij kijken. U bent verplicht om dezelfde verzekeringen af te sluiten als de groep. Maar soms bent u bepaalde verzekeringen helemaal niet nodig. Veel mensen hebben bijvoorbeeld zelden problemen met de tanden, terwijl ze dan wel verplicht zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om in het collectief te komen. Dit noemen ze oververzekeren.

U bent nooit verplicht om u aan te sluiten bij een collectief. Kijk daarom goed naar uw eigen situatie en maak op basis daarvan uw besluit. U heeft elk jaar de mogelijkheid om over te stappen.