Add Link
Image default
Woning en Tuin

De buitenkant van je huis schilderen

De buitenkant van het huis schilderen is belangrijker dan de meeste mensen denken. Ondanks dat velen denken dat het vooral bedoeld is voor het aanzicht, heeft het ook functionele redenen. Om overal goed bij te kunnen heb je een steiger nodig. Deze steiger dien je in sommige gevallen naar je huis toe te brengen. Daarvoor kun je een steigeraanhanger kopen bij rolsteiger.net. 

Waarom is het belangrijk?

De buitenkant van het huis krijgt het hele jaar door te maken met verschillende weersomstandigheden. Denk hierbij aan zon, wind, sneeuw, regen etc. Schilderwerk beschermt de buitenkant van je huis tegen dit soort omstandigheden. Met name houtwerk dient goed onderhouden te worden. Slecht onderhouden houtwerk kan namelijk gaan rotten en dient dan hersteld te worden. Daarnaast wil je gewoon dat het huis er goed uitziet. Mensen zien als eerst de buitenkant van je woning en daarom is het van belang dat het schilderwerk er goed uitziet. 

 

Het nadeel van Nederland is dat het klimaat erg wisselvallig is. Het kan de ene dag 32 graden zijn met veel zon en de andere dag 20 graden met regen. Hierdoor heeft de buitenkant veel te verduren en moet je het dus onderhouden. Door goed schilderwerk toe te passen kunnen buitenkozijnen minder snel rotten en wordt hun levensduur verlengt. Dit is vooral belangrijk bij houten- kozijnen en buitendeuren, omdat het vervangen hiervan erg duur is. 

Hoe vaak moet je het huis schilderen?

Het advies is om, om de 5 jaar het huis te schilderen. Wanneer het er al minder uit begint te zien in een kortere periode dan 5 jaar, dan is het uiteraard verstandig om er eerder mee te beginnen. De levensduur van schilderwerk ligt tussen de 5 en 6 jaar. Na deze periode kan het schilderwerk gaan bladderen of los komen te zitten. 

Belangrijke dingen die je moet onthouden tijdens het schilderen

Tijdens het schilderen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo voorkom je dat je het binnen een korte periode overnieuw moet doen of dat het vervangen moet worden: 

 

  • Het kiezen van lichte kleuren is beter dan donkere, vanwege het zonlicht.

  • Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk plamuur gebruikt. 

  • Goed gronden van het buitenschilderwerk is belangrijk. 

  • Zorg dat je altijd veilig werkt wanneer je een steiger gebruikt.

  • Liggende delen dienen een extra verflaag te krijgen. Deze onderdelen krijgen meer te verduren dan staande delen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Een houten picknicktafel van Jaap de Vries uit Ermelo

Komen inbrekers terug na een mislukte poging?

Stappenplan voor een trapontwerp