Add Link
Image default
Verbouwen

Een stukadoorsbedrijf beginnen: wat heb je nodig?

Ben je als stukadoor werkzaam en wil je graag voor jezelf beginnen? Dan kan je ervoor kiezen je eigen stukadoorsbedrijf op te richten. Dit heeft echter wel wat voeten in de aarde en gaat gepaard met enkele lastige keuzes. Oriënteer je dus goed voor je de beslissing neemt om voor jezelf te beginnen, en bedenk dat dit bepaalde offers vraagt en niet direct de vrijheid oplevert die je er misschien uit wilt halen. In deze tekst lees je alles over beginnen met ondernemen en wat je moet doen om je stukadoorsbedrijf zo goed mogelijk van start te laten gaan.

De basis

Als ervaren stukadoor heb je als het goed is een mooi netwerk van collega’s, waarmee je je voor je eerste belangrijke keuze vindt: ga je als zelfstandig ondernemer aan de slag, neem je collega’s in loondienst of start je samen met een partner? Deze keuze is bepalend voor je verdienmodel en de uiteindelijke uitbreiding of ‘scale-up’ van je bedrijf. Als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf wanneer je werkt, wat je tarief is en wanneer je bijvoorbeeld vakantie neemt. Het nadeel is dat je niet verzekerd bent en de inkomsten opdrogen als je door ziekte of andere onvoorziene omstandigheden niet meer kan werken. Als je andere stukadoors in dienst neemt (bijvoorbeeld in een vof of een bv), voorkom je dit probleem. Daarentegen zal je winst in eerste instantie lager uitvallen omdat je je personeel moet betalen.

Wat moet je nog meer regelen?

Welke bedrijfsvorm, welk verdienmodel je ook kiest: geld speelt altijd een rol. Een flinke som geld als startkapitaal biedt de mogelijkheid een goed fundament voor je bedrijf te leggen. Startkapitaal is sowieso nodig om het geld te betalen voor de inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast heb je materiaal nodig en waarschijnlijk ook een busje om je materiaal mee te vervoeren. Investeer ook in een website en reclamemateriaal om je bedrijf op de kaart te zetten. De kosten gaan voor de baten uit, ook wanneer je al enkele jaren met je bedrijf bezig bent. Maar blijf er hard voor werken, aan het eind van de horizon gloort financiële vrijheid!