Add Link
Image default
Sport

Tips voor de aanschaf van een hometrainer

De hometrainer is het meest gebruikte fitnessapparaat voor thuis. Al sinds de jaren 80 vind je dit apparaat terug op menig zolder. Door de jaren heen is de hometrainer flink getransformeerd. Hij is steeds moderner, technisch vernuftiger en ergonomischer geworden. Ook is de hometrainer qua prijs/kwaliteit verhouding steeds beter geworden. Tegenwoordig heb je al een heel degelijke hometrainer voor een prima prijs.

Wil jij een hometrainer kopen? Dan is het belangrijk om je goed te verdiepen in de elementen van een hometrainer. Elke hometrainer is verschillend. Om een hometrainer te kopen die goed bij je past zul je eerst moeten uitzoeken waarin hometrainer verschillen. In deze post geven we je tips voor de aanschaf van een hometrainer.

Het vliegwiel

Het overwegend belangrijkste element van een hometrainer is het vliegwiel. Het vliegwiel is een groot zwaar wiel wat je door het trappen in beweging brengt. Dit vliegwiel zorgt ervoor dat je een soepele fietservaring hebt. Waar je op een fiets buiten de wrijving met de ondergrond gebruikt doe je het op een hometrainer met het vliegwiel. Hoe meer dit vliegwiel weegt, hoe soepeler het gevoel van de omwenteling. Een te licht vliegwiel kan schokkerig en onprettig fietsen. Kortom, zwaarder is beter.

Het remsysteem

Een tweede belangrijke element is het remsysteem. Om te kunnen fietsen in verschillende weerstanden zit er een remsysteem op de hometrainer. Dit systeem zit op het vliegwiel. Het vliegwiel wordt dus afgeremd door een rem. Dit is er omdat je op een hometrainer geen tegenwind hebt en geen hellingen hebt. Er zijn verschillende soorten remsystemen. De goedkoopste is vilt. Wat duurdere remmen zijn magnetisch of elektromagnetisch (inductie). De (elektro) magnetische remmen zijn accurater en zorgen voor een vloeiende weerstand. Ook vereisen ze minder onderhoud dan viltremmen. Viltremmen hebben namelijk last van slijtage.

De verstelbaarheid

Het derde, en zeker niet onbelangrijkste element is de verstelbaarheid. Om blessurevrij te kunnen sporten is het belangrijk dat je de hometrainer goed afstelt op je lichaamsverhoudingen. De hoogte van het zadel, de hoogte van het stuur en de afstand tussen het zadel en het stuur zijn belangrijk. In welke mate je hometrainer verstelbaar is kan verschillen. Bij de kwalitatief goede modellen zijn het zadel zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar. Bij enkele modellen is zelfs het stuur verstelbaar. Vooral de verstelbaarheid van het zadel is belangrijk.

De drie belangrijkste eigenschappen van een hometrainer zijn dus het vliegwiel, het remsysteem en de verstelbaarheid. Let bij de aanschaf van een hometrainer goed op deze elementen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wat andere elementen. Denk aan het scherm, de eventuele integratie met trainingsapps, het formaat van de hometrainer en het soort trappers.