Add Link
Image default
Rechten

Wat te doen wanneer u een verdachte bent?

Je maakt het natuurlijk liever nooit mee, je wordt verdacht van een strafbaar feit. Toch is het handig om te weten wat je moet doen wanneer je verdacht wordt. Wij geven u in dit artikel daarom graag wat tips en trucs over uw rechtspositie bij de politie bij een aanhouding.

 

Maak gebruik van uw zwijgrecht

 

U bent niet verplicht om mee te werken aan uw eigen veroordeling. U kunt daarom een beroep doen het op het zwijgrecht. We raden u in veel gevallen ook zeker aan om dit te doen. U en uw advocaat weten in dit stadium over het algemeen nog wat de bewijslast tegen u is. Het is daarom niet aan te raden om een verklaring van het bewijs tegen u zelf te leveren of de losse eindjes bij de politie in te vullen.

 

Houd uw zwijgrecht vol

 

De politie zal altijd proberen een verklaring uit u te krijgen. Hier hebben ze ook de nodige trucs en ervaring voor. Wanneer het gaat om jonge verdachten wordt er vaak gevraagd wat hun ouders van de aanhouding zal vinden. Hiermee spelen ze in op het gevoel van de verdacht waarmee ze een verklaring proberen te ontlokken. Ook wil de politie nog eens de indruk wekken dat je na een verklaring wordt vrijgelaten. Laat u hierdoor vooral niet misleiden.

 

Denk goed na voor u een verklaring aflegt.

 

Wanneer u iets niet zeker weet raden we aan dit ook gewoon te zeggen. Ga nooit wat verzinnen, voorkomen dus dat u zinnen gebruikt als “dat zal dan wel zo zijn gegaan”. U bevestigt hier mogelijk iets mee wat helemaal niet juist is.

 

Lees uw verklaring na het verhoor goed door

 

In het proces-verbaal hoort uw verklaring zoveel mogelijk in uw eigen woorden te zijn genoteerd. Wanneer er iets in de verklaring staat dat u niet heeft gezegd vraag dan aan de politie dit te wijzigen. U moet begrijpen dat het uw verklaring is en niet die van de politie. Als u het niet eens bent met de inhoud van de verklaring raden wij u aan het document ook niet te ondertekenen.

 

Recht op een advocaat

 

Meestal is dit gratis voor u. Wanneer u al een advocaat heeft mag u ook de naam van uw voorkeursadvocaat doorgeven aan de politie. Deze wordt dan opgeroepen in plaats van de piketadvocaat. Het recht op een advocaat geldt voor zowel volwassenen als jongeren.

 

Juridische hulp

 

Wanneer u verdacht wordt van een strafbaar feit kunt u altijd contact opnemen met advocaten kantoor Delft of advocaten kantoor Westland.

https://www.ebhlegal.nl/

Gerelateerde artikelen

Wanneer schakelt u een advocaat in bij huurrecht?

De beste advocaat in Enschede wint de rechtszaak

Een goede huurrecht advocaat in Amsterdam