Add Link
Image default
Particuliere dienstverlening

Veelgestelde vragen over een overlijdensrisicoverzekering

Bij belangrijke momenten in je leven komen mensen in contact met zogenoemde levensverzekeringen. De vraag is, ga je er één afsluiten? Wellicht dat de antwoorden op de onderstaande veel gestelde vragen je helpen bij het maken van je keuze.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om je nabestaanden financiële zekerheid te bieden wanneer je onverhoopt komt te overlijden. Je verzekert dus letterlijk je leven voor een vaste, zelf gekozen periode. Kom je in deze periode te overlijden dan wordt het bedrag waarvoor je bent verzekerd uitgekeerd aan je nabestaanden. Dat betekent ook dat als je na deze periode overlijdt de verzekering niet uitkeert.

Wat is het ‘koppelen’ van een overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek?

Je leest vaak dat een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek wordt gekoppeld? Wat betekent dat? Zoals je hierboven kunt lezen sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor een vast bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd. Je kunt er ook voor kiezen om de bank waarbij de hypotheek loopt als eerste begunstigde aan te merken. De restschuld op de hypotheek wordt dan direct afgelost. Zo kunnen je nabestaanden gewoon in het huis blijven wonen, ook wanneer het inkomen wegvalt.

Wat is de looptijd van de verzekering?

De looptijd van de verzekering is meestal 20 jaar maar kan per verzekering verschillen. De langstlopende verzekeringen kun je voor 50 jaar afsluiten. De minimale looptijd is 1 jaar. Uiteraard lopen ook de voorwaarden uiteen wanneer je kies voor een langere of kortere looptijd. Wat zijn de kosten van een overlijdensrisicoverzekering? Die zijn ook mede afhankelijk van de looptijd, het verzekerde bedrag en je medische achtergrond.

Kun je de verzekering eerder stopzetten?

Stel dat je een levensverzekering met een looptijd van 30 jaar hebt afgesloten maar tijdens deze 30 jaar krijg je een financiële meevaller. Een erfenis bijvoorbeeld of een zakelijke meevaller. Daardoor heb je de verzekering niet meer nodig. In dat geval is het bij sommige verzekeraars mogelijk om je levensverzekering af te kopen. Dat betekent vaak wel dat je de reeds betaalde premie kwijt bent. Er zijn echter wel verzekeringen te vinden waarbij je het tot dan toe betaalde premiedepot terug kunt krijgen.

Gerelateerde artikelen

Checklist met aandachtspunten voor het regelen van een uitvaart

Hoe zit het met de inboedelverzekering voor ondernemingen

Dromerig? Vergeetachtig? Concentratieproblemen? ADD