Add Link
Image default
Onderwijs

Middelbare School niveau’s

Na de Basisschool gaan kinderen verder met studeren aan de Middelbare School. Het grootste verschil tussen de Middelbare School en de Basisschool, zijn de verschillende opleidingsniveaus. Van de Basisschool krijg je een studieadvies mee, maar het is daarnaast ook belangrijk om te kijken naar wat de verschillende niveau’s inhouden en niet blindt af te gaan op het studieadvies. 

Praktijkonderwijs 

Bij praktijkonderwijs krijg je vooral lessen over wonen, werken en leven. Daarbij krijg je verschillende praktische vakken als koken, zorg, bouw of solderen. In dit onderwijs wordt je al direct opgeleid voor het werk dat je uiteindelijk gaat doen. 

VMBO

Het VMBO biedt voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De focus ligt dus op de voorbereiding voor het beroepsonderwijs. Het VMBO bestaat uit 4 jaar en eindigt in het laatste jaar met echt examen. In het VMBO zijn er verschillende opleidingsniveau’s te kiezen. Waarbij het verschil ligt in de hoeveelheid praktijk en theorie. 

Havo

De Havo duurt 5 jaar en is meer gericht op zelfstandig werken. Daarnaast worden er vooral theorielessen gegeven. Het verschil met VMBO ligt vooral in de leerstof en het tempo waarin de stop opgenomen moet worden.

Vwo

Bij het Vwo ligt het tempo nog een tandje hoger en krijg je moeilijkere theorie. Daarnaast krijg je meerdere vakken en soms ook Grieks en Latijn. Het Vwo duurt 6 jaar en bereid je voor op het wetenschappelijk universitair onderwijs.

SvPO

Het SvPO is gericht op het beste halen uit de leerlingen. Veel leerlingen halen hierdoor een hoger niveau dan het studieadvies. Daarnaast wordt je extra voorbereid op het universitair onderwijs door het aanbieden van bachelorvakken uit het eerste jaar universiteit.

https://nl.wikipedia.org/wiki/SvPO