Add Link
Image default
Beauty en verzorging

Hoe behandel je een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist is een ontstoken roodkleurig bultje diep onder de oppervlakte van je huid. Deze onderhuidse ontsteking ontstaat vaak door overproductie van de talgklieren of door afscheiding van dode huidcellen. De puist heeft meestal geen waarneembaar wit of zwart kopje met pus, wat wel het geval is bij de meeste andere puistjes. Voorbeelden van onderhuidse puisten zijn steenpuisten, gerstekorrels, cysten en abcessen. Ook zijn onderhuidse puistjes vaak pijnlijker dan gemiddelde puistjes. Dit komt doordat de ontsteking zich vaak diep in de huid bevindt en dus dichter bij zenuwen ligt, waardoor het gevoeliger is en ook moelijker om zelf te verwijderen.

Een onderhuidse pukkel is dus niet gemakkelijk zelf weg te halen. Onderhuidse puistjes liggen vaak zo diep onder de huid dat het eigenlijk vrijwel geen zin heeft om deze met de vingers uit te knijpen. Als je de puist zonder voorbehandeling toch probeert uit te drukken, is de kans op huidbeschadiging ook nog eens groot. Een onderhuidse pukkel zelf uit te knijpen is dus niet zo’n heel goed idee, maar er zijn gelukkig nog wel andere manieren om deze te behandelen.

Allereerst kun je het zelf tegen proberen tegen te gaan met eenvoudige huismiddelen. Het is vooral belangrijk dat je de puist niet uitknijpt. Wel kun je de pijn van een onderhuidse puist verlichten met een warm/koud kompres. Dit zal je pijn verlichten en zal ervoor zorgen dat je poriën opengaan en de sneller rijpen. Een goedkoper alternatief is een warme/koude vochtige doek. Ook kun je eenvoudige huismiddeltjes, zoals Tea tree olie, Aloë Vera en honing gebruiken. Deze zijn vaak alleen effectief als de onderhuidse puisten niet heel ernstig ontstoken zijn.

Daarnaast kun je je onderhuidse puisten nog laten behandelen door hulp in te schakelen van een specialist. Als je het budget niet hebt voor een professionele behandeling, kun je het zelf nog proberen op de bovenstaande manieren. Wel is het raadzaam om bij veel en ernstig ontstoken puisten je huisarts raad te plegen en vragen of het nodig is om doorverwezen te worden naar een dermatoloog. Voor meer informatie over hoe puistjes goed behandeld kunnen worden, kun je de expert AcneShop.nl raadplegen en het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ lezen.

https://www.add-link.nl/beauty-en-verzorging/