Add Link
Image default
Beauty en verzorging

De oorzaak van haaruitval achterhalen

Wanneer u last krijgt van haaruitval, kunt u hier erg van schrikken. Let op dat ernstige stress die kan toenemen door de haaruitval de haaruitval ook verder kan laten versnellen. Het is daarom het beste om rustig te blijven en eerst te achterhalen waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Haaruitval kan namelijk een groot aantal oorzaken hebben. In de meeste gevallen is er sprake van erfelijke haaruitval, maar het is ook mogelijk dat er een andere oorzaak ten grondslag ligt aan de haaruitval. Neem daarom altijd eerst contact op met uw huisarts of dermatoloog. Deze specialisten kunnen vaak al aan de hand van het haaruitval patroon zien, wat de oorzaak is van de haaruitval.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval?

Er bestaan tientallen oorzaken van haaruitval. Wanneer u echter last krijgt van haaruitval, is de kans groot dat het gaat om erfelijke haaruitval. Hierbij is de boosdoener het hormoon DHT. DHT zorgt er voor dat de haarfollikels steeds sneller uitvallen en bovendien steeds zwakker terug groeien. Door dit proces wordt het haar eerst dunner en zal het uiteindelijk helemaal niet meer gaan groeien. Er ontstaat dan kaalheid.

Meestal is deze vorm van haaruitval te herkennen aan een terugtrekkende haarlijn, vorming van inhammen en een kalende kruin bij mannen. Bij vrouwen uit deze vorm van haaruitval zicht vaak op een andere manier. Bij vrouwen wordt het haar bovenop het hoofd langzaam maar zeker steeds dunner. Er is bij vrouwen dus sprake van diffuus haarverlies.

Wat kunt u doen tegen haaruitval?

Het is dus belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak is van haaruitval. Nadat dit is vastgesteld, kan worden gekeken naar eventuele oplossingen. De bekendste oplossingen voor haaruitval zijn:

  • Haargroeimiddelen
  • Haartransplantatie of haarimplantatie
  • Haarwerk of een pruik
  • Micro haar pigmentatie

Welke behandeling het beste bij u past, is afhankelijk van diverse factoren. Is er sprake van minimale haaruitval en heeft u alleen last van inhammen? Dan is een haartransplantatie wellicht de beste oplossing. Is er echter sprake van vergevorderde haaruitval? Dan is waarschijnlijk een pruik of micro haar pigmentatie een betere optie. Er moet namelijk wel voldoende donorhaar zijn als u een haartransplantatie overweegt. Bezoek altijd minimaal twee verschillende klinieken, zodat u de diverse klinieken ook onderling goed met elkaar kunt vergelijken.