Add Link
Image default
Toerisme

Bokreik, terugkerend naar het verleden.

bokrijk

Er is één plek die ik me nog heel goed herinner uit mijn jeugd, Bockrijk, een middeleeuws openluchtmuseum in Genk bij Maastricht. Ik herinner me dat ik lang in de auto zat en erg opgewonden raakte toen we van de snelweg af kwamen (want dat betekende dat we er bijna waren). Er zijn veel interessante activiteiten voor volwassenen en kinderen op dezelfde plek. Het laat je België zien uit het verre verleden en laat je op een leuke en mooie manier de geschiedenis kennen.

Geschiedenis

Bockrik maakte vroeger deel uit van het landgoed Herkenrode, maar is later verkocht. Op 6 oktober 1953 besloot de Provincie Limburg er een openluchtmuseum van te maken. Vijf jaar later, in 1958, werden de deuren van Bocriac voor het eerst geopend voor bezoekers. En nu wordt deze plek jaarlijks bezocht door ongeveer 1 miljoen mensen.

Vakmanschap

Elk gebouw in Bockrijk heeft zijn eigen geschiedenis, die u tijdens uw bezoek leert. Er zijn ook vrijwilligers die de oude zaken doen. Een voorbeeld hiervan is een vrouw die met de hand weeft. Je kunt ze aan het werk zien, ze vragen stellen over het vak of gewoon een gezellig praatje maken. Het verschil met een gewoon museum is dat er praktisch niets achter het glas zit. Je kunt de meeste gebouwen betreden en ze zijn gedecoreerd zoals ze vele jaren geleden zouden zijn geweest.

Dorp

Religie, en vooral het christendom, is een heel belangrijk iets geweest in uw dagelijks leven in België. Toen ze klein waren, moesten mijn ouders nog elke zondag naar de kerk. Tijdens een bezoek aan Hashpenguwa in Bokriika kun je acteurs tegenkomen die zich voordoen als socialisten, een priester, een onderwijzeres … van vroeger en elkaar op straat met argumenten bezighouden. En de priester roept u op om naar de kerk te gaan. U kunt de hele dag naar de kerk gaan en naar verschillende preken luisteren en ervaren hoe u zich in die tijd had moeten gedragen. In combinatie met humor en realiteit is dit een heel prettig gevoel. Zelfs toen ik een kind was, vond ik het erg leuk. Je kunt je kinderen ook laten ervaren hoe school decennia geleden was, ze op de schoolkust laten zitten, oude uniformen laten dragen en ze naar de leraar laten luisteren.

Producten

De hele dag door het museum wandelen is gegarandeerd hongerig. Er zijn verschillende picknickplaatsen in het park en er is ook een restaurant voor de lunch (ik zou aanraden om de lunch mee te nemen, aangezien het restaurant erg druk kan zijn). Ze hebben ook verschillende cafetaria’s waar je kunt genieten van heerlijk ijs (dat kan ik garanderen). Er is ook een kleine snoepwinkel waar ze handgemaakte snoepjes verkopen die mensen in het verleden hebben gegeten (ook heerlijk). Er is ook een winkel genaamd “De Superette” waar ze traditioneel gebakken brood verkopen, zoals zuurdesembrood. Alle broodingrediënten worden ook lokaal ingekocht.

Bockrik is absoluut een leuke en ontspannende activiteit voor elke leeftijdsgroep. Het omringt je volledig met het verleden en de combinatie van prachtige natuur en gebouwen is een echt pluspunt. Veel vrijwilligers die op straat werken, in huizen zitten enzovoort, maken de hele ervaring die je opdoet echt af.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html