Add Link
Image default
Aanbiedingen

De anaalklieren van je hond: een beetje vies, maar wel belangrijk

De anaalklieren van je hond zijn misschien niet het gezelligste onderwerp om het over te hebben, maar het is wel een belangrijk onderwerp. Als ze namelijk niet gezond zijn, kunnen ze voor vervelende problemen bij de hond zorgen. 

 

Problemen met de anaalklieren

Anaalklieren zijn klieren, die aan beide kanten van de anus van je hond zitten. Als de hond poept, dan geven de anaalklieren hond een afscheiding af. Deze afscheiding gebruiken honden ook om te markeren. 

Problemen met de anaalklieren worden vaak veroorzaakt door diarree. Als de ontlasting van de hond niet stevig genoeg is, worden de anaalklieren niet goed geleegd, waardoor ze verstopt kunnen raken. Door deze verstopping kan de anaalklier vervolgens gaan ontsteken. 

 

Hoe herken je problemen?

Als jouw hond problemen heeft met zijn anaalklieren, zal je merken dat hij vaker aan zijn achterwerk zal likken. Sommige honden gaan ook sleetje rijden: met zijn achterwerk over de grond schuiven om de jeuk te verminderen. Verder kan hij zich soms moeilijker ontlasten, je ziet bijvoorbeeld dat hij langer moet persen of dat hij piept tijdens het ontlasten. Als de anaalklieren ontstoken zijn, zal de hond ook niet meer willen zitten, omdat dat pijn doet. Aan de buitenkant zie je bultjes naast de anus van de hond, die bij een ontsteking rood zijn en warm aanvoelen. 

 

Behandeling anaalklieren

Als je merkt, dat jouw hond problemen heeft met zijn anaalklieren, ga dan naar de dierenarts. Deze kan de verstopte anaalklieren en bepalen, wat de beste behandeling is. Zo kan er bij een flinke ontsteking antibiotica nodig zijn, maar soms is een goede zalf voldoende. 

 

Problemen met de anaalklieren voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. De beste manier om problemen met de anaalklieren te voorkomen is zorgen voor een goede, stevige ontlasting door goede voeding. Mocht je hond toch regelmatig last hebben van zijn anaalklieren, dan kun je ze ook soepel houden door ze regelmatig met zalf te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van de anus goed schoon en hygiënisch te houden, vooral bij langharige honden.

 

https://www.add-link.nl/