Add Link
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wanneer aftrek financieringsrente aanhorigheid?

Bij het hebben van een eigen woning valt onder andere volgens de Wet IB 2001 bijbehorende aanhorigheden. Dit is onder andere van belang voor de aftrek van de financieringsrente. Een tijd geleden ging dit mis bij een eigenaar van een weiland die renteaftrek wilde hebben om de grond te financieren. Dit krijg hij niet, omdat de rechtbank beoordeelde dat de grond geen aanhorigheid is van de woning.

De zaak verliep zo: Een stel kocht in 2015 een woning met groot stuk grasland. Bij het bepalen van de kosten van de verschuldigde overdrachtsbelasting heeft het stel bepaald dat het grasland niet gezien moest worden als bijbehorend bij de woning, maar als cultuurgrond of weiland. Het stuk grond van 20.000m2 werd getaxeerd op €80.000,-.

Bij het doen van de aangifte van de inkomstenbelastingen en het bepalen van de belastingaftrek, geeft de man aan dat de situatie toch anders is dan eerder is aangegeven. Hierbij geeft hij aan dat 17.000m2 van het perceel wel gezien moet worden als tot bij de eigen woning behorende aanhorigheid. Hierbij geeft hij aan dat er sprake is van één kadastraal perceel, wat geheel aansluitend en omheind is. Daarnaast moet het stuk grasland als achtertuin beschouwd worden, omdat dit vanaf het begin de intentie is geweest van het stuk land.

Aan zowel het begin als het einde van de grond is een overkapping geplaatst. Daarnaast wordt het gras altijd gemaaid en staat er een paal voor de kinderen om schietoefeningen te doen. Volgens de rechtbank is dit niet genoeg bewijs om aan te tonen dat het stuk grond bijbehorende aanhorigheid van de woning is, vanwege de oorspronkelijke verklaring. Deze oorspronkelijke classificatie zorgt er dus voor dat het niet bekeken wordt als bijbehorende aanhorigheid. Wil je hier meer over weten of heb je ondersteuning nodig bij dit soort vraagstukken? Ga eens langs bij een accountants bureau. Ook een fiscalist is handig.

http://weanaaldwijk.nl