Add Link
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe pak je jouw publiek in tijdens een bedrijfspresentatie?

Je hebt twee types mensen op deze wereld: mensen die het geweldig vinden om te presenteren en mensen die het liefst door de grond zakken tijdens een presentatie. Jij leest dit artikel dus waarschijnlijk behoor je tot de tweede groep mensen! Het kan heel spannend zijn om een presentatie te geven: je hebt ineens alle aandacht, veel ogen op je gericht en je hebt een verhaal dat je graag over wilt brengen. Dit brengt spanning met zich mee en dat is heel normaal. In dit artikel geven we je een aantal tips om je boodschap goed over te brengen en je presentatie te rocken.

  1. Begin tijdig met je verhaal. Dit klinkt als een hele logische eerste tip maar je zou je verbazen over hoeveel mensen pas één dag van tevoren beginnen met het instuderen van hun tekst. Dit zorgt ervoor dat ze hun tekst kwijt kunnen raken of heel veel voor moeten lezen vanaf de PowerPoint. Bij dit laatste zorg je er ook voor dat je publiek snel afhaakt omdat je het contact met ze verliest. Als je van een PowerPoint aan het oplezen bent, kunnen ze net zo goed de presentatie zelf lezen in plaats van luisteren naar jou als presentator. Tijdig beginnen met oefenen dus! We adviseren meestal één week van tevoren te beginnen met het maken van de presentatie, dan kan de tekst en de lesstof alvast bij je landen.

 

  1. Gebruik humor en betrek het publiek erbij. Hoe saai de stof ook is, een grapje houdt mensen scherp. Wist je dat mensen in de eerste 10 seconde bepalen of ze naar je gaan luisteren of niet? Begin daarom met een leuke quote of een grapje zodat mensen weten ‘dit gaat interessant worden’. Uit persoonlijke ervaring weten we dat presentaties met humor het langste bij blijven. Begin je verhaal sterk.

 

  1. Denk aan je houding. Sta je normaal wat ongemakkelijk op het podium? Gelukkig voor jou, hier kan je wat aan doen! De meest praktische tip die we kunnen geven: houd een pen of een pointer (laserpen) vast. Dit zorgt ervoor dat je niet onnodig met je handen loopt te zwaaien of je handen in je zakken stopt tijdens het presenteren.

 

  1. Zorg voor een presentatie met een ‘wauw’ factor. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe belangrijk de presentatie is. Is het voor een grote klant of gebruik je het als sales mogelijkheid? Denk er dan over na om een bedrijfspresentatie te laten maken door een ontwerpbureau. Wanneer mensen zien dat je écht moeite hebt gedaan voor de presentatie, letten ze sneller op.

 

Zo, dat waren onze tips voor vandaag. Succes met de presentatie!

 

bedrijfspresentatie