Add Link
Image default
Woningen

Zo kun je kalkaanslag gemakkelijk verwijderen

Het verwijderen van kalkaanslag is een veel voorkomende schoonmaakklus in huis, die vaak terugkeert. Het kost best wat tijd om de badkamer, het toilet, de kranen en alle apparaten kalkvrij te houden. In dit artikel geven we je wat tips over hoe je kalkaanslag het best kunt verwijderen. 

Alles over kalkaanslag

Kalkaanslag ontstaat tijdens op opwarmen of koken van water. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door het opwarmen van water met een hoge hardheid. Een goede manier om kalkaanslag te voorkomen is dan ook om de waterhardheid aan te passen. Dit kan heel makkelijk met een zuinige, slimme waterontharder van Soft Water Systems. Een waterontharder, ook wel waterverzachter genoemd, zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes uit het water gefilterd worden. Met het plaatsen van zo’n waterontharder zorg je er dus voor dat er geen kalkaanslag meer ontstaat. 

Kalkaanslag verwijderen

Wanneer je geen waterontharder hebt, kun je dus last hebben van kalkaanslag in de badkamer of keuken. Gelukkig zijn er ook huis-tuin-en-keukenmiddelen waarmee je kalkaanslag eenvoudig kunt verwijderen. Hieronder noemen we er een paar en vertellen we je hoe en waar ze het best gebruikt kunnen worden. 

 

  • Natuurazijn. Dit middel is vooral goed te gebruiken wanneer je last hebt van kalk op een glazen douchedeur. Je maakt een doek vochtig met natuurazijn en wrijft ermee over de douchedeur. Spoel de deur af met wat water zodra het azijn is opgedroogd en je zult zien dat de kalkaanslag verdwenen is. 

  • Wasverzachter. Voor het verwijderen van kalkaanslag op de tegels van je badkamer kun je wasverzachter gebruiken. Meng wat wasverzachter in een emmer warm water en poets de tegels hiermee. Laat dit even inwerken en spoel de tegels vervolgens goed af met water. 

  • Citroenzuur. Je kunt het sap van twee citroenen in je waterkoker doen en de waterkoker verder aanvullen met water. Zet de waterkoker vervolgens aan en laat het water met de citroensap koken. Spoel de waterkoker hierna wel goed om met water, om een nasmaak van citroen te voorkomen. 

  • Cola. Wanneer je last hebt van kalkaanslag in je toilet, kun je cola in de toiletpot schenken en het een nachtje laten staan. Wanneer je het toilet de volgende dag doorspoelt en poetst, zul je zien dat de kalkaanslag in je toilet verdwenen in. 

Kalkaanslag voorkomen

Nu weet je hoe je kalkaanslag kunt verwijderen, maar het is natuurlijk nog beter om het te voorkomen. Dit kan heel makkelijk door een waterontharder van Soft Water Systems aan te schaffen.