Add Link
Image default
Woning en Tuin

Wat kost een tuin

Om antwoord te geven op de vraag: wat kost een tuin is het belangrijk om de verschillende kostenposten op te splitsen. Wat een tuin kost is namelijk afhankelijk van verschillende factoren die allemaal een rol spelen om deze te vraag te kunnen beantwoorden, namelijk:

  • Het maken van een tuinontwerp
  • De tuinaanleg
  • Het tuinonderhoud

Het maken van een tuinontwerp

De eerste kostenpost voor een tuin begint bij het tuinontwerp. Het laten maken van een tuinontwerp hoeft niet heel duur te zijn, maar u kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Er zijn tuinarchitecten die een tuinontwerp voor 350 euro kunnen maken maar er zijn natuurlijk tuinarchitecten die exclusieve tuinontwerpen maken waarbij de kosten op kunnen lopen tot enkele duizenden euro’s.

Een groot deel van de kosten heeft u bij het laten maken van een tuinontwerp zelf in de hand. Om de kosten te drukken kunt u de tuinarchitect bijvoorbeeld vragen een standaard tuinontwerp te gebruiken die vervolgens wordt aangepast naar de standaarden en de afmetingen van uw tuin. Op die manier kan de tuin snel ontworpen worden en blijven de kosten voor het tuinontwerp laag.

De tuinaanleg

Afhankelijk van het tuinontwerp met daarin al uw wensen kan het aanleggen van een tuin tussen de 1500 en de 7500 euro kosten. De hoogte van deze kosten is vooral afhankelijk van de gekozen materialen en de complexiteit van het tuinontwerp. Wanneer de tuin weinig complexiteit met zich meebrengt zullen de kosten laag zijn, maar wanneer er veel complexiteiten in het tuinontwerp verwerkt zijn dan kunnen de kosten aanzienlijk hoog worden. Een vijver laten aanleggen is bijvoorbeeld al vrij prijzig.

Het tuinonderhoud

Wanneer de tuin eenmaal aangelegd is dan krijgt u nog met het tuinonderhoud te maken. Ook het tuinonderhoud zal kosten met zich meebrengen. De hoogte van deze kosten hangt weer af van het totale onderhoud wat uw tuin nodig heeft.

Maar wat kost een tuin nu precies?

Die vraag kan alleen beantwoord worden door de kostenposten voor het tuinontwerp en het aanleggen van de tuin bij elkaar op te tellen en door twee te delen. U krijgt dan de gemiddelde kosten voor het aanleggen van de tuin.

Voor het onderhoud kunt u het beste de totale kosten per jaar bij elkaar optellen om die vervolgens door twaalf te delen zodat u de kosten voor het tuinonderhoud per maand kunt berekenen.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/wat-kost-een-tuin/