Add Link
Image default
Woning en Tuin

Oorzaken van schimmels in huis

Oorzaken van schimmels in huis

 

De oorzaak van schimmel is eigenlijk altijd een teveel aan vocht. Veel schimmels ontstaan namelijk alleen in vochtige omstandigheden. Ze ontwikkelen zich ook een stuk sneller wanneer er overmatig vocht is. Wanneer er schimmels in je huis opduiken kun je er wel zeker van zijn dat je een vochtprobleem hebt.

 

Om de schimmel effectief aan te kunnen pakken, zul je daarom eerst het vocht probleem moeten verhelpen. Veel voorkomende vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht.

 

Schimmels door condensatievocht

 

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hete stoom die tijdens het koken ontstaat en neerslaat op de tegeltjes en de ramen.

 

Wanneer deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, gaat het condenseren tegen de muren die als gevolg vochtig gaan worden. Op een vochtige muur kan een schimmel zich heel erg goed verder ontwikkelen. Condensatievocht ontstaat door uitgeademde lucht, douchen, baden en bijvoorbeeld kleding drogen aan een droogrek.

 

Wanneer er plots schimmel in huis opduikt kan het komen door betere isolatiewerken en betere beglazing. Hierdoor wordt het vocht namelijk minder goed afgevoerd. Dit verhoogt de kans op schimmels heel erg. Het plaatsen van een ventilatiesysteem kan een goede oplossing bieden. Voor het plaatsen van zo’n systeem is het wel aan te raden een beroep te doen op een echte vakman.

 

Doorslaand vocht

 

Je hebt last van doorslaand vocht wanneer er problemen zijn met de vochthuishouding van de gevel. Wanneer de gevel niet goed kan uitdrogen, zal het vocht doorslaan naar de binnenmuren.

 

De vochtige muren vormen in dat geval een goede voedingsbodem voor schimmels. Doorslaand vocht komt vaak voor bij wat oudere woningen.

 

Om het tegen te gaan is het aan te raden de gevel te impregneren. Dan wordt er een waterdichte beschermingslaag op de gevel aangebracht.

 

Extra werk


Ja schimmels kunnen veel extra werk geven. Zo komt het vaak voor dat je de badkamertegels voegen opnieuw moet doen. Zorg daarom ook dat je voegen schoonmaken altijd bij je klusjes in het huishouden hoort.

https://www.voegxpert.nl/