Add Link
Image default
Mode en Kleding

Hoofdbescherming en andere essentiële paardrijuitrusting

Wanneer je begint met paardrijden heb je een aantal zaken nodig. een rijbroek bijvoorbeeld en goede rijlaarzen. Maar niet is zo belangrijk als goede hoofdbescherming. Op een paard zit je hoog en er is altijd een kans dat je er vanaf valt of je hoofd stoot. Een goede cap is dan ook absoluut de moeite om in te investering. Hieronder een korte handleiding met tips over het samenstellen van je ruiteroutfit als beginnend ruiter.

Hier moet een goede cap aan voldoen

Een cap moet minimaal voldoen aan de EN1384 veiligheidsnorm. Deze kun je vinden bij iedere ruiterspeciaalzaak. Maar juist omdat je een cap vanwege de veiligheid vaak draagt en niet alleen wanneer je op je paard zit, is comfort ook belangrijk. Een cap van Samshield is bijvoorbeeld gemaakt van composietmaterialen waardoor de cap erg licht is zonder aan stevigheid in te boeten. Dankzij speciale luchtinlaten is de luchtdoorvoer uitstekend, wat voorkomt dat je overmatig gaat zweten wanneer je de cap draagt. Een vergelijkbaar merk is KEP Italia. Deze caps zijn wat duurder maar vaak ook luxer afgewerkt.

Andere essentiële uitrusting

Naast een goede cap heb je ook nog andere kleding en uitrusting nodig. rijlaarzen en een rijbroek hebben we al genoemd en die liggen ook voor de hand. Maar heb je ook aan rijhandschoenen gedacht? Zeker wanneer je net begint en de, soms ruwe teugels niet gewend bent, kun je snel last krijgen van eeltvorming. In plaats van rijlaarzen kun je overigens ook kiezen voor chaps of rijschoenen.

Zaken waar je minder snel aan denkt maar wel nodig hebt

Naast de voor de hand liggende zaken zijn er ook nog een aantal andere spullen waar je wellicht minder snel aan denkt, zeker wanneer je een eigen paard hebt. Een goed vocht afvoeren dekje bijvoorbeeld, waardoor je paard niet gaat zweten onder het zadel. Eskadron heeft leuke dekjes in veel verschillende kleuren die je kunt matchen met je outfit. Ook PS of Sweden heeft een mooie collectie. Dan kun je meteen wat leuke polo’s kopen van hetzelfde merk voor het rijden in de bak of met mooi weer.