Add Link
Image default
Mode en Kleding

De zorg voor een leren tas

Leer is een natuurlijk duurzaam materiaal en wordt bovendien zeer goed voorbereid door de verschillende stadia van het looien en afwerken. 

Lederwarenhuiden worden tegenwoordig behandeld voor dagelijks gebruik zonder beperkingen. Het is dus in principe klaar voor het dagelijkse leven, zonder dat er speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, anders dan wat het gezond verstand aanbeveelt. 

Een Cowboysbag rugzak is bijvoorbeeld minder kwetsbaar dan schoenen. Echter, stof, temperatuurverschillen en omgevingsvochtigheid kunnen de flexibiliteit en het uiterlijk van het materiaal beïnvloeden, afhankelijk van je levensstijl.

Het beste advies dat we kunnen geven om je leren tas te verzorgen (behalve suède en fluweelleer) is om hem te voeden met een vloeibare en vette oplossing om zijn mechanische eigenschappen te behouden en te voorkomen dat hij na verloop van tijd barst of verstijft. 

Het is ook de eerste bescherming tegen bepaalde vlekken. Om dit te doen: 

Masseer het leer regelmatig en zonder te persen met een zachte katoenen doek (of vingertoppen) geïmpregneerd met een zachte huidvochtigheidsmelk. 
Veeg het leer voorzichtig af met een zachte, droge en schone katoenen doek om overtollig vet te verwijderen (indien nodig). Dit helpt om oppervlaktestof te verwijderen en de huid soepel te houden door deze te voeden. 
Eén keer per maand is een ideale frequentie, maar over het algemeen is twee keer per jaar voldoende. Dit product is niet erg vet, maar is voldoende voor routineonderhoud. 

Het is belangrijk om het overtollige vet zorgvuldig te verwijderen, omdat het niet goed is voor het leer. 

Van tijd tot tijd in het jaar kun je voor een meer geavanceerde verzorging ook een voedende crème gebruiken die rijker is aan vet en vaak gebruikt wordt voor lederen schoenen, kleurloos of getint, al naar gelang je behoefte op dat moment. 

Vermijd waxen en vetten: hun textuur met een hoge dichtheid zal moeilijk te verspreiden zijn, kan ongewenste overmatige dikte veroorzaken in elk reliëf en kan de poriën van het leer verstoppen, wat de “ademende” kwaliteit ervan kan beschadigen. 

Deze producten voeden het leer niet, maar vormen een scherm, onvoldoende en onvoldoende voor de behoeften van de huid. Onderaan het artikel geven we enkele producten en merken crèmes voor leer aan.