Add Link
Image default
Financieel

Je volgende koopwoning

Je volgende koopwoning.

Wanneer je een andere woning gaat kopen, omdat je misschien een andere baan hebt en dichter bij je werk wil wonen, komen er heel wat vragen op je af. Voordat je op huizenjacht kunt gaan moet je weten of je de bestaande hypotheek kunt oversluiten en eventueel meer kunt lenen. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst een hypotheekadvies gaat vragen bij een hypotheekadviseur. Voordat je een nieuw huis kunt kopen, moet je weten wat je voor je huidige woning kunt ontvangen. Nu kun je alle zaken zelf regelen, maar je kunt beter in zee gaan met een aankoopmakelaar. Hij of zij zal dan alles voor je regelen. Ook zal de aankoopmakelaar je kunnen begeleiden in de verkoop van je huidige woning. Voordat de makelaar daadwerkelijk voor je naar een geschikte woning kan gaan zoeken zal er eerst een uitvoerig gesprek plaatsvinden. De makelaar moet weten waar je wilt wonen en wat de wensen zijn voor de nieuwe woning. De aankoopmakelaar zal mee helpen zoeken naar de geschikte woning en over de aankoopprijs onderhandelen. Natuurlijk ben je niet verplicht om van de diensten van een aankoopmakelaar gebruik te maken, maar het is wel handig. Het is handig als je zelf weinig tijd hebt om op woningjacht te gaan of als je niet weet waar je allemaal op moet letten als je een woning gaat bekijken. Ook zal de aankoopmakelaar je met raad en daad bijstaan als er onderhandeld moet worden.

Werkzaamheden van een aankoopmakelaar.

Het officiële takenpakket van een aankoopmakelaar ligt nergens vast. Je moet daarover zelf goede afspraken maken. De aankoopmakelaar zal helpen bij het zoeken naar een geschikte woning, het regelen voor de bezichtiging, het onderhandelen over de prijs en het begeleiden voor de koopakte en de notaris.

Een aankoopmakelaar ziet eerder dat er een woning te koop wordt aangeboden dan dat jezelf zou kunnen ontdekken. Het gebeurt ook soms dat een makelaar de woningeigenaren van een bepaalde woning benadert om te vragen of ze misschien van plan zijn om de woning te verkopen. Hij zal ook kijken of de woning die je wil hebben wordt aangeboden voor een geschikte prijs. De aankoopmakelaar zal kijken naar vergelijkbare huizen die in de omgeving zijn verkocht.

Het bezichtigen doe je samen met de aankoopmakelaar. Hij kijkt met een neutrale blik op de woning die je graag wil hebben. Hij kijkt naar de bouwkundige staat, onderhoud van de woning, bestemmingsplan van de omgeving, isolatie en de omgeving. Na de bezichtiging worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Je krijgt dan een advies over de woning. Ook is het in veel gevallen verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer alles bekend is zal er met de bewoner onderhandeld worden over de prijs. Word je het eens dan kan de koopakte worden opgesteld en kan er bij een notaris de overdracht plaatsvinden. Voor de koop van een nieuwe woning komt heel wat kijken. Laat de werkzaamheden uitvoeren door een aankoopmakelaar, zodat er niets wordt vergeten.

 

 

https://www.harmsbakx.nl/hypotheek/hypotheekadvies-apeldoorn-kampen-onafhankelijke-hypotheekadviseur