Add Link
Image default
Financieel

Dit is wat de opleiding bewindvoerder inhoudt

Wil je graag aan de slag als bewindvoerder? Of wil je je verder ontwikkelen? Bij Hoffelijk bieden we verschillende opleidingen aan om je op te leiden tot zelfstandig bewindvoerder. Of je volgt een van onze korte online trainingen en behaalt jouw PE-punten.

Een bewindvoerder beschermt mensen die door bijvoorbeeld ouderdom, schulden, verslaving of een verstandelijke beperking niet goed in staat zijn om voor hun geldzaken of andere bezittingen te zorgen. Op dit moment neemt een bewindvoerder je als het ware in bescherming door het beheer over je geldzaken uit handen te nemen. Het aantal Nederlanders dat onder bewind staat, verdubbelde van 35.000 in 2013 tot ruim 255.000 in 2018. Reden hiervoor is waarschijnlijk vergrijzing. Per jaar zijn ongeveer 30.000 ouderen het slachtoffer van financieel misbruik. Een bewindvoerder beschermt je hier onder andere tegen. 

Benieuwd naar wat de opleiding bewindvoerder allemaal inhoudt? Lees het hier. 

Wil je bewindvoerder worden?

Wil je graag bewindvoerder worden? Dat is mogelijk. Er bestaan verschillende soorten bewindvoerdersopleidingen die bij verschillende opleidingscentra gegeven worden. Tijdens de opleiding word je opgeleid tot professioneel bewindvoerder. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met financiële, juridische en sociale vaardigheden. Je leert onder andere hoe je omgaat met een cliënt die kampt met schulden en hoe je je cliënt hierin begeleidt. Daarnaast behandelen we verschillende gespreksvaardigheden die je toepast op cliënten. Bijvoorbeeld wanneer een cliënt emotioneel is. Of hoe je vertrouwen met cliënten opbouwt. 

Opleiding bewindvoerder

Er bestaan verschillende opleidingsvormen om een opleiding bewindvoerder te volgen. Er zijn klassikale opleidingen, zoals de Post-hbo-opleiding Bewindvoerder en de Basisopleiding Bewindvoerder. Daarnaast is er ook een volledig digitale opleiding, zoals de e-Learning Bewindvoerder. 

Post-hbo Bewindvoerder

Zoals eerder vermeld, vindt deze opleiding klassikaal plaats. Naast de klassikale bijeenkomsten wordt er van je verwacht dat je circa 36 uur met thuisstudie bezig bent. Het digitale studiemateriaal zit bij deze opleiding inbegrepen. De training duurt twaalf dagen, verzorgd door een topdocent. Aan het einde van de opleiding doe je het ExSI-examen. ExSI is de afkorting voor de Exameninstelling Schuld & Inkomen. Dit is een officieel examen. 

Basisopleiding Bewindvoerder

Ook de basisopleiding vindt klassikaal plaats met daarnaast ongeveer 22 uur aan thuisstudie. Het digitale studiemateriaal zit bij deze opleiding inbegrepen. De training duurt zeven dagen, verzorgd door een van de topdocenten. Bij deze opleiding zit geen ExSI-examen inbegrepen. 

e-Learning Bewindvoerder

De e-learning vindt volledig digitaal plaats en er zijn dan ook geen klassikale bijeenkomsten. De e-learning vergt ongeveer 33 uur aan studiebelasting. Op het moment dat je deze e-Learning afneemt, ontvang je twaalf maanden toegang tot de leeromgeving. 

Heb je meer interesse in schuldhulpverlener worden? Lees hier wat je daarvoor moet doen. 

http://financielezorg.hoffelijk.nl