Add Link
Image default
Financieel

De energietransitie heeft grote gevolgen voor uw portemonnee

We ontkomen er niet meer aan. Door klimaatverandering grijpen steeds meer overheden in om de CO2 uitstoot te verminderen en opwarming tegen te gaan. Met de komende verkiezingen in maart om de hoek wordt duidelijk dat dit een grote invloed heeft op uw portemonnee. De energietransitie is in volle gang en met het afscheid van fossiele brandstoffen komen alternatieven op de markt.

De overheid wil dat u meer duurzame energie gaat opwekken en het liefst zuiniger met energie omgaat. Daarom stimuleert of straft de overheid uw portemonnee. De komende jaren gaat de energiebelasting omhoog, dus worden de maandelijkse lasten hoger. Vooral de kosten van het aardgas zullen flink gaan stijgen. Elektriciteit wordt daarentegen gestimuleerd, vooral als het duurzaam wordt opgewekt. Zo is er al jaren een aantrekkelijke subsidie op zonnepanelen.

Naast de zonnepanelen krijgen zonneboilers en warmtepomp steeds meer de aandacht. Alleen zijn deze producten nu nog duurder. Vandaar heeft de overheid de ISDE regeling bedacht. Daarmee wordt de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp goedkoper. ISDE subsidie aanvragen kan je zelf doen of laten uitbesteden. Het is sowieso verstandig de voorwaarden goed in de gaten te houden, want anders ben je een dief van je eigen portemonnee.