Add Link
Image default
Bedrijven

Alles over autonoom onderhoud

Misschien heb je er van gehoord, maar misschien ook niet: autonoom onderhoud. Wanneer je in een bedrijf werkt waar door middel van machines producten gemaakt worden, dan heb je hiermee te maken. In het kort gezegd is het een van de vele manieren om het machinepark en de prestaties daarvan te verbeteren. Wil je een bedrijf oprichten, waarin met machines wordt gewerkt, of word je binnenkort bedrijfsleider over deze afdeling? Dan is het goed om je te verdiepen in dit onderwerp. In dit artikel lees je onder andere wat het is en wat het kan betekenen voor een organisatie.

Waarom?

Zoals benoemd richt het type onderhoud zich op het verbeteren van processen. Autonoom onderhoud is één van de acht pilaren van het zogeheten Total Productive Maintenance (TPM). TPM richt zich op de productieprocessen, door het verhogen van de productiviteit en effectiviteit. Het idee achter dit type onderhoud is dat de verantwoordelijkheid van de machines ligt bij de operators en medewerkers. De medewerker staat centraal, wat betekent dat zij het vertrouwen en de ruimte krijgen om verantwoordelijkheid te nemen over de machines. Zo dienen zij de machines te onderhouden en te inspecteren. Deze manier van werken zorgt ervoor dat problemen sneller worden gesignaleerd en opgelost, omdat het direct kan opgelost kan worden. Daarnaast is het bij autonoom onderhoud zo dat de medewerkers door ervaring sneller detecteren wanneer de machine een storing heeft.

Toepassing

Het toepassen van het creëren van een hogere productiviteit doe je door zeven stappen te doorlopen. Bij deze stappen is het van belang dat de operators worden opgeleid om zowel de machines als de apparatuur te begrijpen. Het is voorafgaand dus van belang dat men weet wanneer de machine een afwijking vertoont, zodat er ingegrepen kan worden wanneer er iets fout gaat. De zeven stappen zijn onderstaand omschreven.

Stap 1: De initiële grote schoonmaak van de omgeving

Stap 2: Bronnen van vervuiling en moeilijk bereikbare plekken elimineren bij autonoom onderhoud

Stap 3: Het realiseren van voorlopige schoonmaak, smeernormen en inspectie

Stap 4: Het verbeteren van technische vaardigheden van de operators

Stap 5: Autonome inspectie van de machines

Stap 6: Het naleven van procedures, standaarden en werkregels

Stap 7: Het continu verbeteren door middel van autonoom onderhoud

https://ezfactory.nl/autonoom-onderhoud/