Add Link
Image default
Banen en opleidingen

Alles over procesoperator worden: dit zijn de skills die je nodig hebt

Procesoperators houden toezicht op en beheren het volledige productieproces van een fabriek of andere industriële faciliteit. Ze bewaken apparatuur om de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid van de fabriek te waarborgen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de veilige werking, het basisonderhoud en het oplossen van problemen met de apparatuur en instrumenten van de faciliteit. Procesoperators zijn vakbekwame professionals die vaak in teamverband werken en leiding geven.

Lees hier alles over procesoperator worden en wat het verdient. 

Het Bureau of Labor Statistics houdt de werkgelegenheid van procesoperators niet specifiek bij, maar verwacht wel een sterke werkgelegenheidsgroei voor industriële machinemonteurs, machineonderhoudsmedewerkers en molenmakers, die vergelijkbare banen zijn als procesoperators. Het aantal banen in deze sector zal tussen 2014 en 2024 naar verwachting met 16 procent groeien.

Taken en verantwoordelijkheden van de procesoperator

Om hun primaire doel te bereiken, namelijk toezicht houden op de productie van industriële productie, voeren procesoperators veel taken uit. Er zijn verschillende vacatures geanalyseerd om deze kerntaken en -verantwoordelijkheden van de procesoperator te identificeren.

 1. Plantmachines bedienen 

Procesoperators programmeren en bedienen het computersysteem van de faciliteit dat de machines bedient. Ze gebruiken het systeem om de fabriek op te starten, af te sluiten en de productie van materiaal te runnen.

 1. Monitorapparatuur

Procesoperators voeren continue inspecties uit van alle belangrijke procespunten in de faciliteit om iets abnormaals te identificeren. Als er een probleem wordt vastgesteld, maken ze de nodige aanpassingen aan machines en apparatuur en implementeren ze de juiste reactie, inclusief het informeren van supervisors.

 1. Zorg voor kwaliteit 

Procesoperators zorgen ervoor dat de onder hun toezicht geproduceerde producten aan alle specificaties voldoen. Ze kunnen monsters verzamelen voor laboratoriumanalyse en kwaliteitscontroleanalyses uitvoeren.

 1. Records bijhouden

Procesoperators zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van gedetailleerde rapportages van operaties. Ze werken proceslogboeken bij met gemaakte activiteiten en procesaanpassingen, noteren eventuele problemen die ze zijn tegengekomen en genomen maatregelen.

Heb je de ambitie om procesoperator te worden? Dit zijn de skills waar je over moet beschikken: 

 • Ruime ervaring in het begeleiden van productieprocessen in chemie- en gieterijen.

  Goede kennis van industriële installatiesystemen en spuitgietprocedures en -apparatuur.

 • Goed begrip van de technologie voor het terugwinnen van koudemiddel, polijstbewerkingen en kwaliteitsborging van het product.

 • Bekwaam in het controleren van de productkwaliteit, het bijwerken van gegevens, het helpen van klanten en het implementeren van veiligheids- en milieubeleid.

Kernvaardigheden 

Op basis van vacatures die bekeken zijn, willen werkgevers procesoperators met deze kernvaardigheden. Als je als Procesoperator aan de slag wilt, focus je dan op het volgende:

 • Goede mechanische aanleg en probleemoplossing voor apparatuur

 • Basis wiskundige vaardigheden en het vermogen om decimalen en percentages te berekenen

 • Basis computervaardigheden

 • Goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden

 • Mogelijkheid om een ​​flexibel uurrooster te werken, ook ’s nachts en in het weekend

 • Eerdere productie-ervaring

 • In staat om op te tillen, gereedschap te gebruiken, te scheppen, te vegen, te laden en te lossen en materialen tot 50 pond te vervoeren

Zoek je een vacature als procesoperator? Kijk dan even tussen de vacatures op Synsel

http://synsel.nl

Gerelateerde artikelen

Het hr werving en selectiebureau gaat voor jou op zoek!

Vind uw nieuwe pad met ons loopbaanadvies in Utrecht

Bediende vacatures