Add Link
Image default
Woning en Tuin

Verhuizen of een aanbouw?

Je bent niet meer tevreden met je huidige woning. Misschien vind je het te klein geworden door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, of misschien ben je toe aan een nieuwe ruimte. In dat geval heb je twee opties: verhuizen en een huis kiezen die wel voldoet aan deze (nieuwe) wensen, of een aanbouw voor je huis. Beide keuzes hebben zo zijn voor- en nadelen.

Verhuizen

Vaak kiezen mensen voor een verhuizing. Een aanbouw biedt namelijk niet voor elk probleem een oplossing. Neem bijvoorbeeld het feit dat je in een appartement woont en je niet zomaar een tuin kan toveren. Een groot nadeel van verhuizen is dat een nieuw huis vaak ook een verbouwing nodig heeft. Maar verhuizen heeft ook enkele voordelen. Zo kun je kiezen in welke buurt je wilt wonen en kun je een woning kiezen die past bij jouw toekomstplannen. Daarentegen kost een verhuizing veel geld, komen daar nog kosten bij voor bijvoorbeeld een makelaar, is het woningaanbod in de huidige markt beperkt en kun je te maken krijgen met tijdelijk dubbele woonlasten.

Aanbouw

Het kan zijn dat je kiest om je huidige woning te verbouwen omdat je er bijvoorbeeld niet aan moet denken om helemaal te gaan verhuizen, inclusief alle chaos die dat met zich meebrengt. Dit heeft enkele voordelen. Je kan op deze manier tóch je grotere woonkamer of keuken krijgen. Daarnaast geeft het vaak een mooiere aanblik aan je huidige woning. Een ander groot voordeel is dat het zorgt voor meerwaarde bij een eventuele verkoop. Mocht je je huis ooit verkopen, dan kan dit met een aanbouw voor een hogere verkoopwaarde. Er zitten echter ook nadelen aan een aanbouw. Ten eerste kost het geld en tijd. Je krijgt een aanbouw niet voor niets. Daarnaast kan het een stressvolle periode zijn en heb je tijdelijk rommel in huis. Als je meer dan 4 meter diepte gaat aanbouwen heb je ook nog een vergunning nodig.

Denk er daarom goed over na. Wat wordt het: aanbouwen of verhuizen? Een architect in Limburg of een architect in Brabant kan jou helpen met de plannen voor een verbouwing of aanbouw. Laat je daarom goed adviseren.

https://bruis-architectuur.nl/architect-limburg/