Add Link
Image default
Vervoer en transport

Welke verschillende soorten aanhangernetten zijn er te krijgen?

Ben je van plan om binnenkort te gaan verhuizen of wil je vuil wegbrengen naar de stort. Dan heb je misschien wel een aanhanger nodig. Misschien huur je er een of heb je er zelf al een in de garage staan. Om te rijden met een aanhanger is het belangrijk dat je goed weet wat de regels zijn. Zo zijn er regels voor het überhaupt rijden met een aanhanger, de manier van rijden, de manier van inpakken en nog vele andere richtlijnen. Verder in dit artikel wordt besproken wat de belangrijkste regels zijn, waarom een aanhangernet zo belangrijk is en welk aanhangernet jij moet kopen.

De belangrijkste regels!

Om met een aanhanger te rijden moet je in het bezit zijn van een rijbewijs en moet je dus 18 jaar of ouder zijn. Voor aanhangers tot maximaal 750 kilo en waar de auto en aanhanger bij elkaar niet boven de 3500 kilo komen kan je met een rijbewijs B op pad. Als het gewicht hierboven zit dan zal je een rijbewijs BE of rijbewijs B+ nodig hebben.

Verder moet de verlichting en de andere aanhanger onderdelen ook in orde zijn natuurlijk. Zo moet de achterlichten, zijmarkeringslichten, remlichten, achteruitrijlichten en kentekenverlichting in orde zijn. Verder moet je er ook voor zorgen dat de aanhanger vast zit met een remkabel en dat de achterkant van de aanhanger goed vast zit met de klemmen.

Tot slot is het belangrijk dat de inhoud van de aanhanger goed beschermt en vast zit. Dit natuurlijk voor jezelf om de spullen mogelijk te beschermen, maar ook om de veiligheid van de rest van het verkeer te waarborgen. Voor de spullen is het goed dat je de aanhanger goed verdeeld qua gewicht en dat je een aanhangernet gebruikt. Voor het gewicht is het handig om de zwaarste artikelen in het midden van de aanhanger te plaatsen, zo zorg je ervoor dat er geen onbalans voor kan komen. Over de aanhangernetten wordt in de volgende paragraven meer verteld.

Waarom een aanhangernet aanschaffen?

Zoals net benoemd is het belangrijk om de spullen te beschermen voor je zelf en de rest van het verkeer. Losliggende lading en lading dat uit de aanhanger kan vallen tijdens het rijden kan voor zeer gevaarlijke momenten zorgen. Daarom is ook in de wet en regelgeving aangegeven dat de spullen vast moeten zijn. Als je dit niet hebt kan je flinke boetes krijgen. Voor grote items is het soms al genoeg om met spanbanden te werken, maar over het algemeen zijn aanhangernetten beter. Er zijn twee soorten aanhangernetten waar je uit kunt kiezen. De fijnmazige en grofmazige aanhangernetten.

Is een fijnmazig aanhangernet de beste keuze?

Mazig staat voor maaswijdte en betekent de afstand tussen de weefsels van het aanhangernet. Voor een aanhangernet fijnmazig geldt dat deze afstand zeer klein is en dus ideaal is voor het vervoer van vele kleine spullen. Deze soort aanhangernet wordt ook veel gebruikt bij het vervoeren van tuinafval en bouwafval. Een fijnmazig aanhangernet is ook ideaal voor slechte weersomstandigheden omdat de nattigheid minder door de gaten komt als bij het grofmazige aanhangernet.

Is een grofmazig aanhangernet de beste keuze?

De afstand tussen de weefsels van een aanhangernet zijn bij een grofmazig aanhangernet aanzienlijk groter. Deze netten worden veelal gebruikt bij het vervoeren van grote spullen, zoals meubels. Een grofmazig aanhangernet is daarbij lucht en waterdoorlatend door de grote gaten in het net. Dit betekent ook dat de spullen minder goed zijn bedekt tegen het slechte weer. Je kunt er voor kiezen om een zeil onder het grofmazig  aanhangernet te plaatsen om zeker te weten dat de spullen droog blijven.

Gerelateerde artikelen

Waarom kiezen voor Surlogic als E-fulfulment partner

Opzoek naar een goede taxi?

De taxibranche houdt zijn adem in voor de komende opening van de horeca.