Add Link
Image default
Dienstverlening

Ken de symptomen van depressie om daarop te kunnen anticiperen

Ongetwijfeld is depressie één van de ernstigste psychische aandoeningen, die kan worden veroorzaakt door vele factoren: klinisch of psychologisch of een combinatie en een accumulatie van beide, hoewel de belangrijkste oorzaak van depressie vaak een opeenhoping van stress is. 

Omdat depressie altijd en overal kan opkomen, zonder dat we het ons realiseren, is het cruciaal om de symptomen van depressie te kennen, zodat we kunnen anticiperen en zo snel mogelijk wat hulp kunnen krijgen, omdat het de depressieve persoon kan wegleiden van het normale leven, erger nog, het tot zelfmoord kan leiden.

Wees heel voorzichtig als jij of iemand die je kent problemen heeft zoals:

  • Moeilijkheden om zich op een detail te concentreren of iets uit het hoofd te leren; het is ook moeilijk om beslissingen te nemen.
  • Veelvuldige gevoelens van vermoeidheid en gebrek aan energie, die gepaard gaan met rusteloosheid.
  • Je altijd schuldig, verdrietig, leeg, niet waardig, hopeloos, pessimistisch en hulpeloos voelen.
  • Moeilijkheden om ’s nachts te kunnen slapen, wakker zijn in de vroege ochtend of niet veel slaap kunnen verdragen.
  • Het verliezen van interesse voor elke activiteit, die je eerder leuk vond en graag deed.
  • Te veel eten of de eetlust verliezen.
  • Sommige pijnen, hoofdpijnen of andere problemen hebben die niet verdwijnen bij een klinische behandeling.
  • Altijd aan zelfmoord denken en daarom veel dingen doen alsof je je wilt voorbereiden om het leven te verlaten, zoals het doen van een doodswens of alles in orde brengen.

Als je denkt dat iemand die je kent, de bovengenoemde problemen heeft, zoek dan naar een psycholoog of een psychiater om een nader onderzoek te laten doen en om na te gaan of jouw beoordeling juist is of niet.

Omdat niemand bestempeld wil worden als ‘gek’ of ‘van ‘t padje’ is er misschien een klein trucje misschien nodig om je gedachten te bevestigen als je vermoedt dat een van je vrienden of familieleden in depressie verkeren. Organiseer bijvoorbeeld een informele ontmoeting tussen jou, de psycholoog en de persoon die hulp nodig heeft. Laat je vriend maar denken dat het slechts een vriendelijke sociale bijeenkomst is zonder te weten wat de echte bedoeling van de bijeenkomst is. Na enkele momenten heeft de psycholoog misschien al wel een idee of jouw vriend depressief is of niet.

Als er aanwijzingen zijn dat jouw vriend mogelijk in een depressie verkeert, vraag dan de psycholoog om advies over wat er moet gebeuren, om volledig te bevestigen of het een depressie is of niet zodat je er op kunt anticiperen.

https://www.depsycholoog.nl/eindhoven/