Add Link
Image default
Bedrijven

Led kweeklampen

Bij het kweken is het belangrijk om gebruik te maken van een goede led kweeklamp. Er zijn echter veel factoren die er bij komen kijken en invloed hebben op een mislukte of succesvolle kweek.

Lichtspectrum en de lichtopbrengst

In een groot aantal gevallen ligt de lichtopbrengst in lijn met het wattage van de lamp. Zo geeft een kweeklamp van 1000 watt meer licht dan een kweeklamp van 600 watt. Het verbruik zal naar aanleiding van een hogere wattage ook hoger zijn, maar vaak lager uitvallen dan de wattage in lichtopbrengst.

De kosten zijn vaak ook een belangrijk aspect om er voor te kweken met led. Traditionele HPS lampen die gebruik worden om mee te kweken zijn inefficiënt. Daardoor behalen ze vaak hoge temperaturen en verbruiken ze veel stroom. Over het algemeen verbruikt een led lamp ook tot wel 5 keer minder energie en behalen ze tot wel 50.000 branduren. Hierdoor zijn ze niet alleen goedkoper in verbruik, maar hoeven ze ook minder snel te worden vervangen.

Hoeveel lampen heb je nodig?

Een veelgestelde vraag is hoeveel lampen je nou precies nodig hebt op een bepaalde ruimte. De vuistregel hierbij is dat te veel licht in principe niet kan.

De meeste lampen zijn in een rechthoekige vorm gebouwd, wat betekent dat ze over de lengte een groter lichtoppervlakte leveren. Wij adviseren om voor elke 2×1 meter een lamp te plaatsen. Per vierkante meter adviseren wij dan om 4 planten te plaatsen.

Welk wattage lamp voor mijn ruimte?

Welk wattage lamp je nodig hebt voor jouw ruimte is grotendeels afhankelijk van hoe de warmte afgevoerd kan worden, en wat voor opbrengst je verwacht. Hoe grotere opbrengst je wil, hoe hoger wattage je moet gebruiken.

De valkuil is dat als je een krachtigere lamp gebruikt, de warmte die vrijkomt ook de ruimte moet verlaten. Als de wanden van hout zijn, is dit sneller een probleem dan bijvoorbeeld bij het gebruiken van een kweektent. Door middel van voldoende afzuiging kun je er voor zorgen dat warmte de kweekruimte weer kan verlaten en je planten van de optimale temperatuur kan genieten voor een zo goed mogelijke kweek.

Gerelateerde artikelen

Woonzorg Arnhem; beschermd en veilig wonen in Arnhem

Een goed resultaat halen in de sportschool

Fysiotherapie Deventer