Add Link
Image default
Vervoer en transport

Landbouwvoertuigen vaak betrokken bij ongelukken

Voertuigen die worden gebruikt voor landbouwwerkzaamheden veroorzaken relatief veel ongelukken in het verkeer. Vooral tractoren zijn in vergelijking met andere weggebruikers vaak betrokken bij botsingen of aanrijdingen. Behalve dat de cijfers dit bevestigen, lees je er ook regelmatig over op nieuwssites. Vanwege de lage snelheid waarmee deze voertuigen rijden zou je misschien niet verwachten dat een ongeluk vaak voorkomt, maar dit is geen juiste gedachte. Vooral fietsers en voetgangers zijn hier slachtoffer van. Een rechts afslaande tractor die geen richting aangeeft en een ongeluk is zo gebeurd.

Eén van de redenen dat deze voertuigen vaak in aanraking komen met ongelukken is het feit dat de bestuurders vaak onervaren zijn. Tot voor kort hoefden bestuurders van landbouwvoertuigen niet in het bezit zijn van een speciaal rijbewijs, terwijl het besturen van een dergelijk voertuig toch wel wat extra vaardigheden vereist. Daarnaast worden de voertuigen voornamelijk op het land gebruikt en rijden op de openbare weg is toch een ander kunstje.

Ongevallen met landbouwvoertuigen vinden overigens niet alleen op de openbare weg plaats. Ook op het eigen erf vallen er soms slachtoffers, de zogenaamde bedrijfsongevallen. Deze komen met name doordat de boer zich veilig waant op het eigen land. Ook het beperkte zicht van achter is het een factor die meespeelt. Zeker bij grote voertuigen is hetgeen zich achter het voertuig afspeelt lastig in te schatten. Ook is de dode hoek in sommige situaties erg gevaarlijk. Een systeem wat een groot deel van deze beperkingen kan wegnemen is de Achteruitrijcamera van Zwitserland. Hiermee heb je altijd zich op de situatie achter je en veel ongelukken kunnen worden voorkomen op deze manier. De firma van Zwitserland is een echte specialist op het gebied van achteruitrijcamera’s. Daarbij hebben ze ook nog eens veel ervaring met de agrarische- en industriesector.

http://www.vanzwitserland.nl/