Add Link
Image default
Hobby en vrije tijd

Zelf bier brouwen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn

Thuis bier maken is eenvoudiger dan je denkt. Je hebt slechts enkele betaalbare apparaten en speciale ingrediënten nodig. Het is een leuke manier om een nieuwe hobby te leren, waar je ook indruk mee kan maken op je vrienden. In tegenstelling tot kookboek recepten, waar men verwacht dat je daar hooguit een paar uur mee bezig bent, gaat bij het brouwen van bier een tijdlijn van vier weken gemoeid.

Dit wachten lijkt lang, toch kost het niet veel moeite om je eigen bier te brouwen. Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal speciale ingrediënten en hulpmiddelen die allemaal online en zelfs inclusief een cursuspakket besteld kunnen worden.

Het brouwproces in fasen.

Je kunt het brouwproces onderverdelen in drie hoofdfasen, namelijk: wortbereiding, fermentatie en verpakking. De eerste stap waar het meeste werk in gaat zitten voor de brouwer is het maken van wort. Bij de wortbereiding gaat het om de perfecte oplossing te maken voor biergist om zelf lekker bier te brouwen.

Hierbij worden de gefermenteerde suikers uit mout gecombineerd met de antioxiderende smaakvolle eigenschappen van hop. Het fermenteren is daarbij de volgende stap. Dat is het moment waarbij men speciale gist kweekt om wort te fermenteren, suiker wordt dan omgezet in kooldioxide (CO2) en ethylalcohol(ethanol) om bier te maken. Tijdens de gisting hoeft de brouwer alleen maar te wachten, omdat de gist al het werk doet.

De laatste stap is de verpakking, meestal gaat dat om flesjes met zelfgemaakte etiketten, maar het kan ook makkelijk in grote flessen. Het op het laatste moment toevoegen van een kleine hoeveelheid suiker in de individuele is de finishing touch. Dit zal dienst doen als voedsel voor de gist en zorgt voor de omzetting in de CO2 wat in bier verwacht wordt.

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten?

 

  • Water

  • Gefermenteerde suiker

  • Hop

  • Gist

Water neemt 90 procent van het brouwsel in beslag, dus het is belangrijk om goede en lekkere kwaliteit water te gebruiken. Vind je het water wat bij jouw thuis uit de kraan komt lekker, dan is er niets aan de hand, koop anders flessen water. Ben je van plan toch kraanwater te gebruiken, dan is het beste om het van tevoren even te koken en af te laten koelen.

Gefermenteerde suiker, daarvoor gebruikt bij thuis brouwen gemoute gerst om het suikerpercentage in het recept te vullen. Sommige hobbyisten vervangen hiervan een percentage door maïs, rijst, tarwe of andere granen om een lichtere smaak te creëren. Bij zelf bier brouwen is alles verkrijgbaar in een kant-en-klaar pakket, waardoor jezelf niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Op deze manier heb je de garantie dat de bereiding op de juiste manier verloopt.

Hop behoort tot de hennepfamilie, waarvan de kegelachtige bloemen gebruikt worden. Deze zorgen voor dat evenwicht in smaak tussen bitter en zoet. Het zorgt voor het schuimkraagje bij een biertje en gaat bederf tegen.

Gist die gebruikt wordt bij bierbrouwen is speciaal biergist (geen broodgist). Het brouwen van bier komt neer op het mengen van gemout graan (vaak gerst) met hop en het vervolgen laten fermenteren met pils of biergisten.

Meer informatie? Wellicht is een cursus bier brouwen dan iets voor jou! bezoek onze website voor meer informatie.