Add Link
Image default
Bedrijven

3 Krachttraining mythes ontkracht

Fanatieke krachtsporters zitten er vol mee. Nee, ik heb het niet over anabolen of eiwitten. Ik heb het over de mythes die worden toebedeeld aan krachttraining. Hoewel krachttraining super goed is voor zowel je lichaam als je geest en voor iedereen – zowel jong als oud – voordelen biedt, worden er diverse claims geroepen die helaas niet helemaal kloppen. Personal Trainer te Heemskerk – Gerard Sombroek van FitBewust Personal Coaching – legt je uit welke claims iets te enthousiast zijn.

Mythe 1: Spieren verbranden meer dan vet Hoewel deze uitspraak technisch gezien klopt, wordt deze eigenschap van spieren veel te veel bejubeld terwijl de keiharde cijfers minder rooskleurig zijn. Krachttraining wordt vanwege dit argument vaak ingezet als middel om af te slanken, maar hoewel krachttraining wel degelijk bijdraagt aan bodyshaping, is het maar een zeer beperkt middel om af te slanken.

Heb je je weleens afgevraagd hoeveel calorieën één kilogram spiermassa verbrandt in 24 uur rust? Vast niet en degenen die deze mythe prediken weten het ook niet. Het antwoord op deze belangrijke vraag is 13. Eén kilo spiermassa verbrandt in rust 13 calorieën in 24 uur. Als je daarmee de kilo-oorlog moet winnen, dan is het helaas triest gesteld.

Mythe 2: Spieren wegen twee keer zo zwaar als vet Een andere mythe die erg hardnekkig is, is het idee dat spieren 2x zo zwaar wegen als vet. Vaak wordt deze internet-claim vergezeld door een plaatje. Echter is dit plaatje onjuist. Spieren wegen inderdaad zwaarder dan vet, maar dan moet je denken aan zo’n 20 tot 30 procent meer. Dat is iets anders dan 2x zoveel.

Mythe 3: Krachttraining zorgt voor 24-48 uur afterburn (EPOC) De laatste hardnekkige mythe die ik bespreek is de mythe van de ‘afterburn’. Ook deze mythe wordt ingezet in de strijd tegen de kilo’s. De claim is dat je na een goede krachttraining zo’n 24 tot 48 uur extra calorieën na verbrandt. Dit klinkt geweldig, maar helaas is dit niet zo. Er is eerder sprake van een ‘afterglow’ en je zal na een goede trainingssessie niet meer dan 50 tot 100 kcal extra verbranden. Aangezien de gemiddelde candybar zo’n 200 tot 250 calorieën bevat, zie je hoe weinig die ‘afterburn’ eigenlijk voorstelt.

Is krachttraining dan zinloos in de strijd om af te slanken? Absoluut niet! Krachttraining doet ontzettend veel voor je en gebruik ik ook zeker als hulpmiddel bij mijn cliënten die graag af willen slanken. Maar ik doe dit om hele andere redenen dan de hierboven beschreven mythes en onwaarheden. Ben je benieuwd wat krachttraining voor jou kan betekenen? Vraag een gratis intakegesprek aan bij de Personal Trainer Beverwijk: FitBewust Personal Coaching.

https://fitbewust.nl/