Add Link
Image default
Aanbiedingen

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vorm van oedeem (ander woord voor vochtophoping op een plaats waar het eigenlijk niet hoort) dat in de benen en de armen kan voorkomen. In het geval van lymfoedeem verdwijnt het vocht niet of moeilijk en zal dus vaak levenslang blijven. In sommige gevallen is lymfoedeem echter te behandelen, zoals in het geval van overgewicht of te weinig bewegen.

Lymfoedeem ontwikkelt zich in de meeste gevallen tussen de puberteit en het vijfendertigste levensjaar. Ook komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De kans op lymfoedeem kan ook ontstaan door de behandeling van kanker. Vaak worden er bij de behandeling van deze ziekte lymfeklieren verwijderd of beschadigd.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. Bij primair lymfoedeem gaat het om een aangeboren probleem met de lymfevaten en lymfeklieren. Secundair lymfoedeem is niet aangeboren, maar een verworven probleem. Dit ontstaat door invloeden van buitenaf of onderliggende ziektes.

Er wordt een behandeling gestart die afhankelijk is van het precieze probleem. Dit moet zo snel mogelijk gestart worden na het ontstaan van lymfoedeem. Daarvan is het belangrijkste onderdeel het minimaliseren van de vochtophoping. Dit zal ervoor zorgen dat de kans op huidproblemen en infecties zo laag mogelijk blijft. Er zijn verschillende manieren om de zwelling te beperken. Eén van deze manieren is het dragen van verband of een therapeutisch elastische kous die terugdruk geven. Door deze te dragen blijven de benen of armen slank, omdat het lymfevocht zo goed mogelijk terug naar het hart wordt gestuurd.

Zelfmanagement is erg belangrijk in de onderhoudsfase. Je moet dus zelf ook maatregelen treffen om te voorkomen dat je klachten erger worden. Voldoende bewegen, overwicht voorkomen en wondjes voorkomen zijn hier onderdeel van. In deze fase zal je ondersteuning krijgen van je therapeut, zodat je weet waar je op moet letten.

https://www.lymphedivas.eu/