Add Link
Image default
Hobby en vrije tijd

De nieuwste ontwikkelingen van de 3d pen

De 3d printer pen heeft al een hele ontwikkeling doorgemaakt sinds deze op de markt is verschenen. De eerste versie was een dikke pen die niet erg geschikt was voor kinderhandjes. Want kinderen zijn dol op het tekenen met een 3d pen. Er is dus in de loop der tijd een steeds smallere pen verschenen. Verder is de pen wat betreft gebruik van het filament vereenvoudigd. Het filament is als het ware de inkt van de pen. De inkt is in dit geval vervangen door plastic. Dit plastic wordt op strengen van (meestal) 5 meter geleverd in vele kleuren. Het plastic gaat door de pen en wordt in de punt door een nozzle verhit, waardoor het plastic smelt en er mee getekend kan worden.

De filamenten

Er zijn twee verschillende soorten filamenten, ABS en PLA. De eerste wordt het meest gebruikt. ABS wordt gebruikt voor vele doeleinden, zoals speelgoed, het dashboard van de auto etc. Het is niet hittegevoelig en is zeer sterk. PLA wordt steeds vaker gebruikt omdat het niet gemaakt is van aardolie, zoals bij ABS, maar van natuurlijke producten als rietsuiker en maïs. Tekenen met PLA is lekker, want het ruikt naar popcorn! Een nadeel van PLA is dat deze niet hittebestendig is. Het kan dus in een zeer hete ruimte gaan vervormen.

De nieuwste modellen 3d pennen

Zowel de ontwikkeling in het verfijnen (versmallen) van de pen als het gebruik van beide soorten filamenten met dezelfde pen heeft geleid tot nieuwe 3d pen modellen. Wat dikte betreft lijkt het nieuwste model meer op een markeerstift. Wat filament betreft kunnen de nieuwe generatie 3d pennen met beide filamenten werken. Voor 2017 zijn er twee nieuwe modellen op de markt verschenen: de 3d pen Slimline ALU en de 3d pen Slimline Automatic, beide te koop bij deze top webwinkel met ook breed assortiment filamenten.