Rechten

Letselschade opgelopen in Hengelo centrum

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan soms hele vervelende gevolgen hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld letselschade hebben opgelopen in Hengelo. Wat moet en kunt u doen als u letselschade in Hengelo heeft opgelopen?

Wat is letselschade?

Letselschade is schade die u bijvoorbeeld bij een ongeluk heeft opgelopen, dit kan schade zijn door lichamelijke verwondingen of schade zoals het oplopen van psychische problemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een bedrijfsongeval, verkeersongeluk of medische fout. Letselschade in Hengelo kan bestaan uit kosten zoals verlies van inkomen omdat u tijdelijk of helemaal niet meer kunt werken, medische kosten die uw verzekeraar niet vergoedt, het kunnen kosten zijn zoals hulp in de huishouding of aanpassingen aan uw auto of woning door de lichamelijke verwondingen van uw ongeval. Letselschade in Hengelo omvat dus meerder dingen en is niet alleen de zichtbare schade die uw aan uw lichaam heeft opgelopen. U kunt bijvoorbeeld ook smartengeld ontvangen als u letstelschade in Hengelo heeft opgelopen door immateriële schade, bijvoorbeeld het verdriet of de die het gevolg zijn van het incident.

Wat kunt u doen als u letselschade in Hengelo heeft opgelopen?

Heeft u letselschade opgelopen? Als de veroorzaker van de schade aansprakelijkheid erkent, dan kun u vragen of hij de letselschade in Hengelo wil vergoeden. U kunt dan in gesprek met uw verzekeraar om letselschade te claimen. Met uw verzekeraar bespreekt u dingen zoals hoe het ongeval is gebeurd, wat voor letselschade in Hengelo u eraan heeft overhouden, welke kosten u heeft gemaakt en hoe uw huidige situatie is omtrent uw lichamelijke en psychische gezondheid. Met uw verzekeraar maakt u samen een proces op en de verzekeraar dient een claim in om de letselschade in Hengelo te claimen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u naar de rechter. Maar in de meeste gevallen wordt letselschade gemakkelijk met verzekeringswerk opgelost.Wat is strafbeschikking?

Een strafbeschikking is een opgelegde straf van Officier van Justitie, oftewel de aanklager. De wet OM Afdoening heeft ervoor gezorgd dat het Openbaar Ministerie bevoegd is een straf uit te delen, zonder dat een rechter hiervoor gebruikt wordt. Het opleggen van een strafbeschikking is mogelijk als een strafbaar feit is begaan waarop maximaal een gevangenisstraf van zes jaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht.

Bezwaar indienen

Dit heeft ervoor gezorgd dat veel strafbare feiten vallen onder het bereik van strafbeschikking, voorbeelden hiervan zijn mishandeling, bedreiging, stalking, diefstal en nog veel meer. Kortom, de Officier van Justitie kan voor veel strafbare feiten een straf opleggen buiten de rechter om. Door het opleggen van een strafbeschikking staat zowel de straf als de schuld van de aangeklaagde vast, tenzij diegene in actie komt en op tijd verzet biedt in de vorm van een bezwaar. Dit bezwaar dient twee weken na het verkrijgen van de strafbeschikking te worden ingediend. Als het termijn verstrijkt dan zal de straf en het delict op het strafblad worden vermeld.

Strafbeschikking ontvangen

Je kan een strafbeschikking op twee manieren opgelegd krijgen, de eerste is tijdens een gesprek met de Officier van Justitie. Dit wordt ook wel een OM-zitting of een TOM-zitting genoemd. OM staat voor Openbaar Ministerie, terwijl TOM staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie. Je krijgt dan een uitnodiging voor een gesprek waarbij het voornemen is om een strafbeschikking op te leggen. Tijdens dit gesprek wordt de straf voorgesteld, die jij kan accepteren of weigeren. Uit ervaringen van Advocaat Strafbeschikking blijkt dat jij weinig aan dit voorstel kan veranderen. Je kan ook een strafbeschikking opgelegd krijgen via CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau. Hierbij ben je dus niet bij een OM-zitting aanwezig geweest. Bij beide manieren kan je bezwaar aantekenen, hierdoor gaat de zaak alsnog naar de rechter. Het is belangrijk om te weten dat de rechter vaak een lager voorstel aanbiedt dan het OM, wat voor jou beter is.

Wat te doen wanneer u een verdachte bent?

Je maakt het natuurlijk liever nooit mee, je wordt verdacht van een strafbaar feit. Toch is het handig om te weten wat je moet doen wanneer je verdacht wordt. Wij geven u in dit artikel daarom graag wat tips en trucs over uw rechtspositie bij de politie bij een aanhouding.

 

Maak gebruik van uw zwijgrecht

 

U bent niet verplicht om mee te werken aan uw eigen veroordeling. U kunt daarom een beroep doen het op het zwijgrecht. We raden u in veel gevallen ook zeker aan om dit te doen. U en uw advocaat weten in dit stadium over het algemeen nog wat de bewijslast tegen u is. Het is daarom niet aan te raden om een verklaring van het bewijs tegen u zelf te leveren of de losse eindjes bij de politie in te vullen.

 

Houd uw zwijgrecht vol

 

De politie zal altijd proberen een verklaring uit u te krijgen. Hier hebben ze ook de nodige trucs en ervaring voor. Wanneer het gaat om jonge verdachten wordt er vaak gevraagd wat hun ouders van de aanhouding zal vinden. Hiermee spelen ze in op het gevoel van de verdacht waarmee ze een verklaring proberen te ontlokken. Ook wil de politie nog eens de indruk wekken dat je na een verklaring wordt vrijgelaten. Laat u hierdoor vooral niet misleiden.

 

Denk goed na voor u een verklaring aflegt.

 

Wanneer u iets niet zeker weet raden we aan dit ook gewoon te zeggen. Ga nooit wat verzinnen, voorkomen dus dat u zinnen gebruikt als “dat zal dan wel zo zijn gegaan”. U bevestigt hier mogelijk iets mee wat helemaal niet juist is.

 

Lees uw verklaring na het verhoor goed door

 

In het proces-verbaal hoort uw verklaring zoveel mogelijk in uw eigen woorden te zijn genoteerd. Wanneer er iets in de verklaring staat dat u niet heeft gezegd vraag dan aan de politie dit te wijzigen. U moet begrijpen dat het uw verklaring is en niet die van de politie. Als u het niet eens bent met de inhoud van de verklaring raden wij u aan het document ook niet te ondertekenen.

 

Recht op een advocaat

 

Meestal is dit gratis voor u. Wanneer u al een advocaat heeft mag u ook de naam van uw voorkeursadvocaat doorgeven aan de politie. Deze wordt dan opgeroepen in plaats van de piketadvocaat. Het recht op een advocaat geldt voor zowel volwassenen als jongeren.

 

Juridische hulp

 

Wanneer u verdacht wordt van een strafbaar feit kunt u altijd contact opnemen met advocaten kantoor Delft of advocaten kantoor Westland.

https://www.ebhlegal.nl/

Wat is het intellectueel eigendomsrecht?

Wanneer u een auteur, uitvinder, ontwerper of ontwikkelaar bent is het belangrijk uw werk goed te beschermen. U wilt natuurlijk niet dat iemand anders met uw ideeën of werk aan de haal gaat. Gelukkig kunt u uw werk beschermen via het intellectuele eigendomsrecht. Beschermd werk mogen anderen niet zomaar gebruiken. Dit mag alleen wanneer u hier zelf toestemming voor heeft gegeven. Op deze manier kunt u afspraken maken en uw investeringen in de ontwikkeling van het product terugverdienen. In dit artikel vertellen wij u graag meer over intellectueel eigendom.

Wat is intellectueel eigendom?

Intellectueel eigendom is de verzamelnaam voor het recht op intellectuele creaties. Intellectuele creaties zijn bijvoorbeeld foto’s, teksten, muziek, merken en uitvindingen. Maar ook games, software en vormgevingen vallen onder het intellectueel eigendom. Het mooie aan intellectueel eigendom is dat het automatisch ontstaat wanneer u iets bedenkt, ontwerpt of uitwerkt. De wetgeving rondom het intellectueel eigendom is er op gericht de geestelijke en materiële belangen van uitvinders en/of auteurs te beschermen. Heeft u een eigen bedrijf? Dan is het erg belangrijk om uw intellectueel eigendom goed te beschermen. Zo voorkomt u dat uw concurrenten uw ideeën, ontwerpen of merken zonder uw toestemming kunnen namaken. Wanneer u dit niet doet, kunnen anderen bijvoorbeeld zomaar met uw ideeën aan de haal gaan of uw ontwerpen namaken. Heeft u uw werk beschermt, maar gaat iemand toch, zonder uw toestemming, aan de haal met uw intellectuele creaties? Dan kunt u hier uiteraard tegen optreden.

Hoe treed ik op tegen inbreuk op mijn intellectueel eigendom?

Bent u een auteur, ontwerper, ontwikkelaar of uitvinder? Dan vallen uw originele creaties onder het intellectueel eigendom. Uw intellectuele eigendommen worden beschermd door het intellectuele eigendomsrecht (IE recht). Dankzij dit recht kunt u als maker voorkomen dat een ander uw werk kopieert en verkoopt, zonder uw toestemming. Doet iemand dit toch? Dan kunt u daartegen optreden. U kunt contact opnemen met de inbreukmaker en vragen of diegene bereid is u hiervoor te betalen. U kunt ook vragen of hij hiermee wilt stoppen. Komt u samen niet tot een oplossing? Dan kunt u altijd nog naar de rechter. U kunt verschillende procedures starten, afhankelijk van de maatregel die u vraagt en hoe snel dit nodig is. Van een spoedprocedure met een kort geding tot een uitgebreide procedure (bodemprocudure) via de civiele rechter. Bij sommige procedures bent u verplicht een advocaat in de hand te nemen. Let hier dan ook goed op.

Bescherming intellectueel eigendom

Het intellectueel eigendom bestaat uit verschillende rechten, namelijk: auteursrecht, octrooirecht, naburige rechten, merkrecht, modelrecht, handelsnaamrecht, databankrecht kwekersrecht en chipsrecht. Het verschilt per IE recht hoe u deze kunt beschermen. Wij zetten de bescherming van het intellectueel eigendom voor u op een rijtje:
• Auteursrecht: het auteursrecht ontstaat automatisch en is geregeld in de auteurswet. 

• Octrooirecht: om een octrooi te krijgen, moet de uitvinding voldoen aan drie materiële voorwaarden: nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. 

• Naburige rechten: naburige rechten ontstaan vanzelf. 

• Merkrecht: om merkrecht op uw merk te verkrijgen, moet u uw merk registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

• Modelrecht: om uw tekening of model te kunnen beschermen moet u dit registreren. 

• Handelsnaamrecht: een handelsnaam ontstaat vanzelf wanneer u een onderneming start.

• Databankrecht: een databank is automatisch beschermd als u de databank maakt. 

• Kwekersrecht: in Nederland vraagt u dit aan bij de Raad voor de plantenrassen en voor bescherming in Europa via het Communautair Bureau voor plantenrassen (CBP).

• Chipsrecht: u kunt uw aanvraag voor chipsrecht indienen bij Octrooicentrum Nederland.


Wilt u meer weten over het IE recht? Wordt er inbreuk gemaakt op uw intellectueel eigendom? Of wordt u beschuldigd van inbreuk? Dan is het verstandig stappen te ondernemen. BRight Advocaten helpt u daar graag bij. De advocaten van BRight Advocaten zijn kennisleider binnen het intellectueel eigendomsrecht en hebben ervaring met grote zaken. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

https://www.bright-advocaten.nl/