Kunst en Kitsch

Wat is onmisbaar in de bronsgieterij? Brons!

Zoals de naam al doet vermoeden, is brons het meest gebruikte materiaal in een bronsgieterij. Wat is brons eigenlijk? Het bestaat uit een legering van koper en tin. De verhouding is 90% koper en 10% tin. Uiteraard is het mogelijk om in de bronsgieterij met een andere verhouding te werken. Koper is van zichzelf een zacht metaal, maar door het te combineren met tin, is het zeer geschikt om kunstwerken te realiseren. Zuiver koper smelt bij 1.083 graden. En vermengd met tin smelt de substantie ongeveer op 1.000 graden. De combinatie met tin zorgt er dus voor dat het smeltpunt lager en de hardheid hoger wordt. Een ander voordeel van tin is dat details beter zichtbaar worden.

Brons laten patineren in de bronsgieterij

Kent u patineren? Dit is het versneld laten oxideren van het materiaal brons. Dit komt tot stand door drie belangrijke factoren: warmte, tijd en vrijkomende zuren. Door het patineren ontstaan er kleuren in het brons die op natuurlijke wijze tot stand komen door de invloed van zuurstof op brons. Denk hierbij aan de kleuren groen en zwart. Wit, blauw en roestkleur zijn niet-natuurlijke kleuren. Om een egale structuur te krijgen, wordt het kunstbeeld door een zuurbad of door het stralen met een straalmiddel behandeld. De giethuid verdwijnt en er ontstaat een nieuwe textuur. Patineren geeft uw beeld dus een nieuwe look. Aan u of u bij Atelier 80 voor patineren of een andere afwerkingstechniek kiest.

Persoonlijke aandacht staat voorop in de bronsgieterij

Alvorens de beelden van brons worden vervaardigd, brengen de specialisten van Atelier 80 graag al uw wensen in kaart. Het is dan ook fijn als u van tevoren een schets of tekening heeft gemaakt, zodat de bronsgieters uw beeld geheel naar wens kunnen realiseren. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht over het materiaal, de technieken en de afwerking? Al deze informatie wordt tijdens het eerste kennismakingsgesprek verzameld om tot een prachtig eindresultaat te komen. Ga eens langs bij de professionele bronsgieterij in Dreumel en breek door als kunstenaar. Grote kunstenaars, zoals Bertha Schwartzenberg, Emo Verkerk en Adri van Rooyen, gingen u al voor.