Add Link
Image default
Gezondheid

Vitamine A

Vitamines hebben we dagelijks nodig voor een sterk en gezond lichaam. Er zijn veel  verschillende vitamines te vinden. Vandaag bespreek ik vitamine A, want weet je wel wat de effecten zijn van vitamine A en wat voor voordelen het met zich meesleept?

Vitamine A kan bijdragen aan je weerstand, gezond tandvlees, een goede ontwikkeling van het lichaam en een gezonde bos haar. De vitamine A is oplosbaar in vet. Dat betekent dat het vooral voorkomt in voedingsvetten. Vitamines die oplosbaar zijn in vet kan je meestal niet opslaan in grote hoeveelheden, maar vitamine A wel. Deze wordt in grote hoeveelheid opgeslagen in je lever. Toch is het van belang om op het gebruik van vitamine A te letten. Dit is schadelijk voor je lever, en als vrouw kan het schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Neem als zwangere vrouw dan ook niet meer dan 3000 microgram aan vitamine A in. Een maaltijd waar lever in verwerkt zit is in de meeste gevallen uitgesloten voor zwangere vrouwen.

Een teveel aan vitamine A kan zelfs leiden tot een overdosis. Het wordt daarom ook aangeraden niet vaker dan één keer per week leverproducten te eten. Deze zit vol met vitamine A. Verder zit deze vitamine in zuivel, vis, ei en vlees. Ook wordt het toegevoegd aan bak- en braadproducten zoals margarine en halvarine zodat het innemen van vitamine A een dagelijkse herhaling wordt. Het lichaam helpt ook wanneer er een tekort is aan vitamine A. Het lichaam kan namelijk bepaalde stoffen omzetten in vitamine A, de zogenoemde provitamines. De stof die het lichaam omzet in vitamine A zit vooral in geel- en oranjegekleurde vruchten en in bladgroenten, zoals paprika, kool en wortel.

Vitamine A zit in veel producten dus, maar als je een groot tekort hebt zijn supplementen wel een goede toevoeging. Bedrijven zoals topvitamins en Doctors Best hebben een flinke voorraad aan voedingssupplementen en helpen je maar al te graag met het zoeken van de juiste supplementen.

http://www.topvitamins.nl/