Add Link
Image default
Fotografie

wat kost een trouwfotograaf

Wat kost nou een trouwfotograaf? Die antwoorden liggen enorm uiteen. Maar waar zitten die verschillen nou in? Kost een bruidsreportage Arnhem bijvoorbeeld hetzelfde als dat ik een trouwfotograaf Dordrecht zou in huren?

In principe heeft het niets met de plaatsnaam te maken. Het heeft te maken met hoe serieus een bruidsfotograaf zichzelf vind. Hoeveel ervaring deze fotograaf heeft en ook wat zijn professionaliteit is. Ook belangrijk is dat de fotograaf met de aller beste apparatuur werkt. Je mag verwachten dat zijn spullen zoals camera’s en lenzen up to date zijn. Goed onderhouden, maar ook netjes geordend en schoon zijn.

Een bruidsfotograaf Utrecht kan bijvoorbeeld hetzelfde tarief vragen als dat je na vraag doet voor bruidsfotografie Den Bosch.

Maar er kan dus ook een enorm verschil inzitten.

Een beetje fotograaf heeft geleerd voor het vak wat hij of zij uit oefent. Dit kan autodidact zijn, dit kan ook een vakopleiding zijn. Maar het meeste hoor je nog wel dat een fotograaf in het vak is gerolt. Daarna volgen vaak wel cursussen en masterclasses. Dit kan online zijn maar ook in Nederland of zelfs buitenland.

Een goede fotograaf in dit geval heb ik het over een bruidsfotograaf, zorgt ervoor dat hij of zij met 2 camera’s werkt. Stel je voor dat 1 camera ineens weigert, dan is het fijn om naar een back up te kunnen grijpen. Zonder dat het bruidspaar dat in de gaten heeft. Het werkt ook vaak fijner met 2 camera’s omdat je dan niet vaak hoeft te wisselen van lens.

Verder heeft de fotograaf natuurlijk geinvesteerd in een goede computer met een beeldscherm welke te kalibreren is. De fotograaf is goed verzekerd. Niet alleen voor zijn spullen maar stel je voor dat je tijdens een bruiloft per ongeluk iets omstoot van waarde.

Al die dingen kosten geld. En dat bedrag moet ook terug verdiend worden. Vraagt een bruidsfotograaf bijvoorbeeld 1300 euro voor een bruidsreportage van 16 uur inclusief een groot luxe album, kan je ervanuit gaan dat deze fotograaf zichzelf niet serieus neemt. Misschien zelfs niet is verzekerd, wellicht geen back up fotograaf bij ziekte kan inzetten. Of erger nog de afspraken niet nakomt en als klap op de vuurpijl dat de foto’s zwaar tegen vallen.

Ik heb zelfs als bruidsfotograaf dit soort dingen maar al te vaak gehoord. En je bruiloft die vier je maar 1 dag en kan je niet over doen. De momenten zijn weg en als de foto’s niet goed zijn kan je wel janken. Zoek daarom naar een bruidsfotograaf die zichzelf wel serieus neemt. Maak een afspraak nadat je de website hebt bekeken en de tarieven hebt doorgenomen.

Bekijk en lees recensies van de fotograaf. Dan weet je dat je goed zit.

Een beetje normaal uurtarief is 100,00 euro per uur en hoger. De bruidsfotograaf zal beginnnen met een startarief. Want vergeet niet dat er enorm veel niet declarabele uren zijn. De emails over en weer, het intakegesprek, misschien nog een vervolg gesprek, de reisuren, de administratie en ga zo maar door.

creatieve fotomissies

 

https://www.corrinep.nl

Gerelateerde artikelen

Leer fotograferen

Veelzijde bedrijfsfotografie

Mooie foto’s heb je niet zomaar.