Add Link
Image default
Eten en drinken

Alles over het maken van je eigen bonbons

Lekkere recepten voor zelfgemaakte bonbons. Met de juiste ingrediënten en een beetje oefening kunt u deze zoete en verleidelijke traktaties zelf maken.

 

Couverture en chocolade: wat is het verschil?

Cacao is een mengsel van cacao en cacaopoeder waaraan, naargelang van het type, andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals suiker, melkpoeder, cacaoboter, amandelen, noten en aroma’s. Concheren (mengen en kneden van de ingrediënten bij een temperatuur van ongeveer 34 °C) geeft de pasta een zachte en glanzende textuur. Couverture is de zuiverste vorm van chocolade. De enige ingrediënten zijn cacao, suiker en een flinke hoeveelheid cacaoboter (minimaal 31 %). Smaken worden verkregen door de verhouding tussen deze drie ingrediënten te variëren (van zoet tot bitter). Er mogen geen andere vetten worden toegevoegd, anders kan de pasta niet langer couverture worden genoemd.

 Bonbons zijn gemaakt van couverture. Voor de verwerking van couverture gelden strenge regels. Laat de couverture au bain marie smelten (bijvoorbeeld in een bain marie-pan van Fackelmann) in een waterbad bij een temperatuur van ongeveer 45-50 °C. De aldus opgeloste couverture blijft op een temperatuur van 32-35 °C, wat de pasta zijn duurzaamheid en glans verleent en hem gemakkelijker te verwerken maakt. Tip: breng een beetje couverture aan onder uw lippen. Voelt als “koud” = te koud! Voelt als “warm” = te warm! Als de couverture is afgekoeld, moet ze opnieuw worden verhit; als ze te warm is, moet ze worden afgekoeld tot +/- 28°C en opnieuw worden verhit tot +/- 32°C. Chocolade en ingrediënten moeten bij kamertemperatuur worden behandeld. Zet de couverture niet in de koelkast, maar op een droge, donkere en koele plaats.

Zo maak je bonbons

Chocolade truffels 100 gr. Pure chocolade 125 gr. Melkchocolade 125 gr. Room 30 gr. Boter op kamertemperatuur 2 tl sinaasappellikeur ongeveer 40 Zenker/Fackelmann pralinevorm.

 Snijd de chocolade in kleine stukjes of brokjes. Breng de room in een kleine pan langzaam aan de kook. Neem de steelpan van het vuur en laat de kleine stukjes chocolade al roerend in de warme room smelten. Zet de pan zo nodig even terug op het vuur. Meng met een garde de boter, de sinaasappellikeur en de in kleine stukjes gesneden chocoladecrème. Laat het truffelmengsel afkoelen tot het glad is. Vul de vormpjes met een spuitzak en laat ze afkoelen in de koelkast.

 

Bonbon Confite 125 gr. poedersuiker 90 gram. Honing 50 gr. Boter 80 stuks gekonfijte kersen

 45 gr. Pistachenoten 65 gr. Geraspte amandelen 50 gram. Bitterzoete couverture 55

 Smelt de poedersuiker tot een heldere karamel, voeg dan de boter en de honing toe. Voeg de gekonfijte kersen, de pistachenoten en de grof gemalen amandelen toe aan de karamel. Rol het mengsel gelijkmatig uit op een deegroller tot een dikte van ongeveer 1 cm. Tip: leg het mengsel tussen twee repen en rol met de deegroller over de reep. Laat het mengsel afkoelen en bedek de bodem met couverture. Snijd de bonbons in kleine blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Bedek de bodem indien nodig opnieuw met couverture.

 

Champagne truffels 250gr. Slagroom 400gr melkblokje 20gr. Glucose 100 g Marc de champagne

 200 gr. poedersuiker of eiwitschuim 400 gr. bitterzoete couverture (55%) 100 bittere chocoladevormen, bittere chocolade

 Verwerk de room, de couverture en de Marc de Champagne tot een gladde pasta (ganache): 1. Breek de couverture in stukjes. 2. Voeg de chocoladestukjes toe aan de warme room en roer tot ze volledig zijn opgelost. 3. Voeg de Marc de Champagne toe en laat afkoelen. Doe het mengsel met een spuitzak in de vormpjes en laat het een nacht staan. Vervolgens: los de bitterzoete slagroom op in een waterbad en vul een wegwerpspuitzak met een heel klein spuitmondje. Vul de truffels tot aan de rand en sluit de vulopening. Laat het opstijven en wentel de truffel door de couverture die op de rest van de hand is gestrooid. Spatel onmiddellijk daarna het eiwit of de poedersuikerklopper erdoor. Zeef de truffel indien nodig. Bewaren op een koele, droge plaats.

 Nougat pastilles 300 gr. Nougat 125 gr. Bitterzoete couverture Aluminium chocaladevormen Los de bitterzoete couverture op in een waterbad. Meng de soepele nougat en de opgeloste couverture tot een romige en luchtige massa. Vul het mengsel in de vormpjes met behulp van een spuitzak met een decoratief spuitmondje. Laat afkoelen en opstijven.


Bonbons bestellen

Geen zin om bonbons zelf te maken? Dan kun je ze ook bestellen. Bekijk het bonbon assortiment van DARQ met een groot aanbod in verrassende smaken. 

https://darqmaastricht.com/product-categorie/bonbons/