Add Link
Image default
Cadeau

Dit moet je weten over kerstpakketten en belasting

Koop jij kerstpakketten voor je personeel? Dan moet je rekening houden met de werkkostenregeling (WKR) en de omzetbelasting (BTW). Lees meer over kerstpakketten en de fiscus.

Bij het uitzoeken van kerstpakketten verdienen de fiscale regels in de werkkostenregeling bijzondere aandacht.

Door de werkkostenregeling hoef je je niet meer te verdiepen in allerlei verschillende regelingen. Zo gelden voor het kerstpakket nu dezelfde regels als voor bijvoorbeeld een fiets die je aanschaft voor je werknemers. Waar moet je op letten bij de werkkostenregeling? En hoe zit het met de BTW?

Kerstpakketten in de werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling ziet bijna alles wat je aan werknemers verstrekt als loon, waaronder kerstpakketten. Daarbij mag je maximaal 1,2 procent van je totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers.

Dit is de vrije ruimte, het gedeelte waarover je geen loonbelasting betaalt. Daarboven betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent.

Voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket moet je dus de vrije ruimte goed in het oog houden. Want als je boven de vrije ruimte komt, kan dit door de eindheffing duur uitpakken.

Let daarbij onder meer op de secundaire voorwaarden die je aan je personeel biedt, zoals bedrijfsfitness, een fietsplan of een vergoeding voor vakliteratuur. Dit soort extraatjes hebben net als het kerstpakket invloed op de vrije ruimte.

Gebruikelijkheidstoets WKR

Bij de werkkostenregeling moet je ook rekening houden met de zogenaamde gebruikelijkheidstest. Die houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die je aanwijst als eindheffingsloon niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Dit betekent onder meer dat je rekening moet houden met wat in je sector normaal is.

BTW en kerstpakketten

De omzetbelasting is bij luxe kerstpakketten ook een aandachtspunt. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeels­voorzieningen is namelijk maar tot op een zekere hoogte aftrekbaar; dat geldt ook voor het kerstpakket.

De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan kun je volgens de Belastingdienst de BTW hierover aftrekken.