Add Link
Image default
Banen en opleidingen

Wat te doen als de baas een tiran is

vacatures

Het opbouwen van werkrelaties met collega’s is niet eenvoudig, en met bazen is het nog moeilijker. Vooral als je bij de leider de meest echte dictatoriale gewoonten begint op te merken. In ons artikel leest u hoe u kunt omgaan met een oneerlijke en zelfs openlijk tirannieke houding ten opzichte van uzelf.

Is hij een tiran?
Helaas, maar waar: we praten vaak over tirannie van de kant van de autoriteiten in die gevallen waarin we zelf ergens incompetent zijn. Het principe van het verschuiven van verantwoordelijkheid komt in het spel: “Kan ik niet alles zelf de schuld geven?”
Natuurlijk zijn er verschillende gevallen, maar de praktijk leert: de uitdrukking “Mijn baas is een tiran” klinkt vaak van degenen die de vereisten van het leiderschap gewoon niet begrijpen of, om de een of andere reden, er niet aan kunnen voldoen. Dienovereenkomstig verandert de manager in een geïrriteerde, kwaadaardige tiran die niet tevreden is met de kwaliteit van het werk van de werknemer.
Let op: als u maar tiranniseert, en de anderen spreken over Ivan Ivanovitsj als een geschikte leider, dan is dit uw geval. Of je gaat niet om met wat er van je wordt verwacht, of je begrijpt elkaar niet.

Hoe te zijn? Zoek een persoon die al geruime tijd succesvol werkt onder begeleiding van je baas en praat met hem. Vraag: “Waarom denk je dat Ivan Ivanovitsj en ik niet normaal kunnen communiceren? Wat moet ik veranderen? ” Vraag de “oude garde” om advies over hoe u competent met hem kunt communiceren, en als het probleem in de competentie ligt, ga dan naar het niveau van uw functie of ga naar een andere functie waar u zeker de taken kunt uitvoeren.
Maar dit alles zal werken als je maar gepest wordt. Als de baas met iedereen een tiran is, is het belangrijk om te begrijpen tot welk type hij behoort. Er zijn er verschillende.
Soorten tirannen
De tiran van controle. De baas, die elke fase van uw werk tot in het kleinste detail beheerst, heeft een onzinnig grote hoeveelheid rapporten, papieren, goedkeuringen nodig. Dit is de slechtste optie voor die professionals die zelf charismatisch, verantwoordelijk en bekwaam genoeg zijn om het meeste werk alleen op zich te nemen, zonder constant om te kijken naar het leiderschap. Er kunnen twee gedragsstrategieën zijn.
1. Verdedig onmiddellijk hun posities. Begin een eerlijk, open gesprek en spreek specifieke mijlpalen af ​​waaraan je rapporteert, en voor de rest – “je hebt een professional aangenomen, dus laat hem zijn werk doen”. Laat me je meteen vertellen: er is een kans om tot overeenstemming te komen, maar die is niet meer dan 15-20%. Het is buitengewoon moeilijk om de “tiran van controle” te veranderen: hij kan het met je eens zijn, en dan nog steeds doen wat hij gewend is.
2. Zoek een nieuwe baan bij een ander type manager of wacht bij je huidige baan tot het geduld op is, en ga dan weer op zoek naar een nieuwe. Deze afstemming is in ieder geval onvermijdelijk: een superonafhankelijke specialist en een superviserende manager kunnen nooit met elkaar overweg in één project.
Psychologische tiran. Onderdrukt en vernedert psychologisch ondergeschikten, waarbij hij met al zijn gedrag laat zien dat hij slimmer, geletterder en competenter is.
U kunt proberen deze situatie als een rollenspel te zien en zo een baas geleidelijk uit de zone van psychologisch comfort te persen. Het wordt zo gedaan: er wordt je constant verteld dat je een domme, incompetente werker bent, alles verkeerd hebt gedaan en helemaal niet weet hoe je moet werken? Zelfs als u er 100% zeker van bent dat dit niet het geval is, maak dan geen ruzie. Mee eens, maar gedeeltelijk.

Het zou juister zijn om te antwoorden: “Ja, misschien heb ik het ergens mis. Maar hier en hier deed hij alles ”, en om wat er werd gezegd te onderbouwen met onweerlegbare feiten. Ten eerste verlicht het de druk op jezelf: je zult zien dat je het werk ook echt doet, en vat de woorden niet te persoonlijk op. Ten tweede zal de druk van de baas geleidelijk afnemen: positieve feedback over je werk stapelt zich op en het zal moeilijk zijn om ze te negeren.
Psychologische tirannie zal nooit helemaal verdwijnen, maar de intensiteit kan aanzienlijk worden verminderd. Je kunt hieraan werken als je om de een of andere reden op deze plek moet blijven of als er geen mogelijkheid is om van baan te veranderen.
Een emotionele tiran. Een baas die schreeuwt (inclusief het gebruik van obscene taal), of dingen gooit, of, omgekeerd, boycots regelt, zwijgt en wekenlang negeert – kortom, gedraagt ​​zich emotioneel ontoereikend.
In dit geval is het belangrijk om te begrijpen dat een persoon ongelukkig is, mogelijk complex, en lijdt aan onopgeloste, diep persoonlijke problemen. U bent geen therapeut om hem te behandelen en hem te helpen omgaan met de moeilijkheden van het leven. Het is mogelijk om alleen collectief met zo’n baas te “vechten”, zodat de hele afdeling zou opstaan ​​om iedereen te beschermen die onder de distributie viel, in het besef dat er morgen iemand anders onder de arm zal vallen. In zo’n situatie kan alleen een consistente collectieve confrontatie helpen.
Belangrijk om te onthouden
Als u ervan overtuigd bent dat uw baas een tiran is, vergeet dan niet:
1. Een baan is niet voor het leven gekozen, maar kan en moet veranderd worden Als je het gevoel hebt dat je je ongemakkelijk voelt bij je baas en je begrijpt dat dergelijk gedrag de norm is voor het bedrijf, probeer het dan niet te verbeteren! Dit zijn de problemen van de baas zelf, ze hebben niets met jou te maken en het is niet aan jou om ze op te lossen. Zoek een plek waar u zich op uw gemak voelt.
2. Tirannie kan niet worden getolereerd. Het beste is om te proberen de situatie geleidelijk te veranderen, en niet alleen, maar collectief. Het is gemakkelijker, sneller en effectiever: je geeft elkaar de juiste ondersteuning en er is minder kans dat je als eenzame rebel wordt ontslagen.
3. Vat het helemaal niet persoonlijk op. Nogmaals, het gaat niet om jou. Als je ziet dat de baas zich minder gepast is gaan gedragen, kun je dit beter aangeven bij de HR-afdeling. Niet publiekelijk en de leider omzeilen – laat hem vakantie of psychologische hulp aangeboden krijgen. Dit komt ook voor.
4. Geen enkel werk duurt eeuwig, en geen geld is de vernedering en het ongemak waard die gepaard gaan met tirannie. Helaas is het niet alleen van toepassing op werk, maar ook op andere gebieden van uw leven: u brengt de psychologische stress die u op het werk ontvangt naar huis, giet het uit over uw dierbaren, wat de kwaliteit van leven in het algemeen verslechtert.

Niemand van ons kan een ongezonde werkrelatie eindeloos verteren, dus bedenk of je bereid bent deze situatie lange tijd te verdragen. En nog belangrijker – is het nodig?
Als je met een dergelijk probleem wordt geconfronteerd en je weet niet hoe je eruit moet komen, stel dan een vraag op het Anti-Slavery-forum en we zullen het binnen één dag beantwoorden.

https://www.vindazo.be