Add Link
Image default
Aanbiedingen

Haal alles uit je hemelwaterafvoer

Maar dat betekent ook dat je niks aan het toeval mag overlaten op het gebied van onderhoud. Wat moet je doen wanneer je tegen complicaties aanloopt?

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat alles om en rond je huis voor eeuwig in een perfecte staat zal blijven. Zo naïef ben jij natuurlijk niet, maar sommige zaken kun je gewoonweg niet voor lief nemen. Dat geldt dus ook voor je hemelwaterafvoer. Die moet je al om de haverklap leeghalen. Takjes en blaadjes zorgen anders voor opstoppingen. En dat niet alleen, je zult ook merken dat buizen en goten zullen gaan slijten. Dit is het spreekwoordelijke begin van het einde. Of slechts de aanzet voor een nieuw begin? Dat laten we helemaal aan jou over.

Dakgoot vervangen

Het zal je maar gebeuren. Denk je op een mooie zomerse dag niets aan je hoofd het hebben, zie je opeens dat een klein slijtplekje heel erg de kop op is gaan spelen. Dat mondt uiteindelijk uit tot een diepe kras, die uiteindelijk zal verdergaan tot een enorme scheur.Dan is het hek natuurlijk helemaal van de dam. Er zit niks anders op, je moet je regenbuis of dakgoot vervangen. Misschien wel je hele systeem! Dat is wel het verstandigste, anders zit je over geruime tijd met precies hetzelfde probleem en ben je veel meer geld kwijt dan eigenlijk nodig is. Neem ook altijd je boeidelen mee, omdat die veel sneller vergaan dan je buizen en goten.

Wanneer moet je actie ondernemen?

Altijd waakzaam zijn is aan te raden. Op het eerste oog is er nog niks met je afvoersysteem aan de hand. Maar dat wordt anders wanneer bepaalde defecten op gaan vallen, in de vorm van:

  • Scheurtjes en barsten
  • Opengescheurde naden
  • Uitdroging van de dakgoot
  • (Hevige) vervuiling van de dakgoot

Toch repareren?

Hopelijk is het geluk met jou. Dat betekent namelijk dat je helemaal niet alles hoeft te vervangen maar een reparatie voorlopig voldoende is! Toch benadrukken we met klem om ook in dat geval heel je afvoersysteem grondig te (laten) controleren. Je weet immers maar nooit en een defect is als een ongeluk: die twee zitten in kleine hoekjes…

Duurzame afvoer

Je hebt geen kind aan je hemelwaterafvoer wanneer je zeker weet dat die is opgebouwd uit materialen waar je op kunt vertrouwen. We gaan er even vanuit dat jij graag wilt dat je buizen en goten nog vele jaren meegaan. Dan zouden we zeker kunststof en zink overwegen! En wel om de volgende redenen.

Kunststof

Koper ziet er prachtig uit, hoor. Maar het is helaas enorm achterhaald. Dat komt omdat dit metaal behoorlijk snel slijt en dus niet voldoende is opgewassen tegen de elementen om als  hemelwaterafvoer te dienen. Daarom zie je het alleen nog bij hele oude huizen terug, waar het maar beter zo snel mogelijk kan worden vervangen door kunststof. Dit kan namelijk tegen een stootje, is in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar en is zeer onderhoudsvriendelijk. En goedkoop, bovendien!

Zink

Maar ook metalen afvoer onderdelen die wel lang meegaan bestaan. Daarvoor moet je zink hebben. Dit is minstens zo weersbestendig als kunststof en geeft een aangename sfeer aan je woning. Maar het is wel behoorlijk duur, houd daar rekening mee. Letterlijk.